AKTUELNO

Gradski menadžer Goran Vesić priredio je svečani prijem za predstavnike "Slobodne Republike Monmartr" koji su boravili u Beogradu tokom manifestacije ''''Dani Monmartra u Skadarliji" kojom je obnovljena saradnja između beogradske i pariske boemske četvrti.

Gradski menadžer je izrazio zadovoljstvo zbog održane trodnevne manifestacije tokom koje su se Beograđani, kaže, podsetili na ''bratstvo'' sa Monmatrom koje datira iz 1977.godine, a koje je prekinuto nakon raspada Jugoslavije.

Vesić je najavio da će Beograd u oktobru biti gost Monmartra i da će tada Skadarlija, srpska kultura i turistička ponuda srpske prestonice biti predstavljeni tom delu Pariza.

- Ovo je bio lep korak, mislim da smo svi zajedno učestvovali u stvaranju istorije. Lepo je kad uradite stvar koja ostaje i kada za nekoliko godina sa ponosom možete da kažete da ste učestvovali u obnavljanju jedne lepe saradnje - rekao je Vesić na prijemu u Skupštini grada.

On je obnavljanje saradnje sa Monmartrom označio kao jedan od najlepših projekata tokom mandata gradskog menadžera.

- Možda je bilo važnijih projekata u infrastrukturi i izgradnji Beograda, ali volim kada obnavljamo tradiciju i beogradski duh - rekao je Vesić.

Predsednik "Slobodne Republike Monmartr" Alan Korak zahvalio je Vesiću na dobrodošlici i gostoprimstvu, a Beograd je nazvao gradom ''bogate prošlosti i lepe budućnosti''.

- Prvi put sam u Beogradu i oduševljen sam, čuo sam za istoriju grada i da je mnogo propatio, ali uzdiže se i širi ruke prema mnogim zemljama, a posebno prema prijateljskoj Francuskoj - rekao je Korak.

On je dodao da je položio cveće kod spomenika zahvalnosti Francuskoj i na simboličan način, kaže, učestvovao u rađanju novog prijateljstva Srbije i Francuske.

- Često se postavlja pitanje da li je Srbija u Evropi što se meša sa Evropskom unijom. Naravno da je Srbija u Evropi, ona je srce Evrope'' - poručio je Korak i naglasio da će "Slobodna Republika Monmartr" nastaviti da sarađuje sa Skadarlijom i Beogradom.

#Francuska

#Goran Vesić

#Skadarlija

'