AKTUELNO

Međunarodni 63. pozorišni festival Sterijino pozorje, počeće sutra, 26. maja u Novom Sadu, a besedu na otvaranju održaće ove godine reditelj Nebojša Bradić.

Svečano otvaranje najavljeno je za 20 časova u Srpskom narodnom pozorištu (SNP), na sceni "Jovan Đorđević", a odmah potom biće izvedena prva takmičarska predstava "Švajcarska", Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

Selektor ovogodišnjeg Pozorja Boško Milin odabrao je devet predstava u glavnoj takmičarskoj selekciji pod nazivom Nacionalna drama.

U konkurenciji će biti i "Carstvo nebesko" Narodnog pozorišta i Bitef teatra iz Beograda u režiji Jerneja Lorencija, "Ožalošćena porodica" Branislava Nušića, u režiji Milana Neškovića, Teatra "Fjodor Volkov" iz Jaroslava u Rusiji, "Jami distrikt" Milene Bogavac, u režiji Kokana Mladenovića, Bitef teatra, Centra za kulturu Tivat, Festivala MASZK iz Segedina i Think Tank studija iz Novog Sada.

Takmiče se i "Kepler 452-B" Tijane Grumić, u režiji Juga Đorđevića, Pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja, kao i "…I ostali" Maše Radić, Mine Ćirić, Nede Gojković, Galine Maksimović, a u režiji Stevana Bodrože, Ustanove kulture "Vuk Stefanović Karadžić" iz Beograda.

Selektor je izabrao i "Hajku na vuka" Ognjena Obradovića, u režiji Nataše Radulović, au izvedbi Šabačkog pozorišta, "Svedobro" Stevana Vraneša, koju je režirao Nemanja Ranković, a izvodi Narodno pozorište iz Užica, te "Utopljena duša", Aleksandra Jugovića, u režiji Bobana Skerlića, Beogradskog dramskog pozorišta.

U međunarodnoj selekciji "Krugovi" publika će, po izboru selektora, imati prilike da vidi dramska dela koja su izvedena na scenama "u bliskom regionu".

Selekcije "Krugovi" će predstaviti predstave "Ljudi od voska", Mate Matišića, u režiji Januša Kice, Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, zatim "Črna mati zemla" Kristijana Novaka i rediteljke Dore Ružđak Podolski, Zagrebačkog kazališta mladih, "Zid, jezero" Dušana Jovanovića, poslednjeg laureata Sterijine nagrade pre raspada Jugoslavije, u izvođenju Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, u režiji Miloša Lolića.

U čast nagrađenih biće izvedena predstava "Ulica usamljenih automobila" Zorana Pešića - Sigme, u režiji Đurđe Tešić i izvođenju Narodnog pozorišta Niš.

Ovo je predstava nastala prema pobedničkom tekstu sa konkursa Sterijinog pozorja 2017, koji je realizovan u koprodukciji sa Niškim teatrom.

Osim toga, van konkurencije će biti izvedena predstava "Ilustrovana enciklopedija nestajanja", po tekstu Božidara Kneževića, a koju je režirao poznati novosadski reditelj Zoltan Puškaš, a nastala je u koprodukciji SNP i Sterijinog pozorja. U žiriju će ove godine biti kostimografkinja Maja Mirković, dramske spisateljice Tanja Šljivar i Branislava Ilić, rediteljka Ksenija Krnajski i glumac Novak Bilbija.

#Novi Sad

#Pozorište

'