AKTUELNO

Ulaz na predavanje je slobodan.

Predavanje "Vukov srpski riječnik" biće održano sutra u Muzeju Vuka i Dositeja.

Gostujući predavači prof. dr Boško Suvajdžić i dr Nataša Stanković - Šošo, sa Filološkog fakulteta u Beogradu govoriće o značaju ovog kapitalnog izdanja za formiranje srpskog književnog jezika.

O pregnućima Vuka Karadžića i okolnostima nastanka prvog izdanja "Rječnika", pre gotovo dvesta godina, zainteresovani posetioci moći će da saznaju od profesora Narodne književnosti i predsednika UO Vukove zadužbine dr Boška Suvajžića. Iste večeri će dr Nataša Stanković - Šošo govoriti o drugom izdanju Srpskog rječnika iz 1852. godine, predstavljajući njegov sveobuhvatni sadržaj i vrednosti koje i danas baštinimo.

U subotu 17. decembra Narodni muzej organizuje dečiju radionicu "U susret zimskim praznicima" u Muzeju Vuka i Dositeja. Radionica je namenjena deci uzrasta od 7 do 10 godina, koja će kroz priču saznati o praznicima koji se obeležavaju zimi, zbog čega su oni bitni i kako su nastali.

Istog dana grupa prijavljene dece moći će da provede sadržajno vreme u Muzeju Vuka i Dositeja u okviru radionice Noć u muzeju.

Uz nesvakidašnju mogućnost spavanja u muzeju, deca će se neposrednije upoznati sa životom i delima Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića.

I. P.

#Događaji

#kultura

#muzej

'