AKTUELNO

Film "Svi znaju" (Todos lo saben) iranskog reditelja Asghara Farhadija sa Penelopom Kruz i Havijerom Bardemom u glavnim ulogama, otvoriće večeras 71.međunarodni filmski festival u Kanu.

Na festivalu, koji će trajati do 19. maja, biće prikazan 21 film u glavnoj konkurenciji koji će se nadmetati za "Zlatnu palmu".

Osim filma "Svi znaju", u konkurenciji za nagradu su ostvarenja "Tri lica" Jafara Panahija, "Stablo divlje kruške" (Ahlat agaci) Nurija Biljea Kejlana, "Ajka" Sergeja Dvortsevoja, "Blackkklansman" Spajk Lija, "Burning" Li Čang donga, "Dogman" Matea Garonea.

U konkurenciji su i filmovi "U ratu" (En guerre) Stefana Brizea, "Pepeo je potpuno beo" (Jiang Hu Er Nv) Ji Zang Kea, "Knjiga slika" (Le Livre d`image) Žan Lik Godara, "Leto" Kirila Serebrenikova, "Kradljivci" (Manbiki Kazoku), "Čak i ako me probudiš" Hamabučija Rjusekea.

Za nagradu će se takmičiti i filmovi "Svideti se, voleti i brzo trčati" (Plaire, aimer et courrir vite) Kristova Onorea, "Nouu u srcu" (Un couteau danls le coeur) jana Gonzalesa, "Pod srebrnim jezerom" (Under the Silver Lake) Dejvida Roberta Mičela, "Jomedin" A.B. Šavkija i "Zimski rat" Pavela Pavlikovskog.

Među takmičarskim filmovima su i filmovi tri rediteljke - "Cherke sunca" (Les filles du soleil) Iv Hason, "Čafarnaum" Nadin Labaki i "Srećni Lazaro" (Lažaro felice) Alis Rorvaher.

Na čelu devetočlanog žirija je australijska glumica Kejt Blanšet.

Među filmovima koji se takmiče za "Zlatnu palmu" osam su ostvarenja novih autora, a dva reditelja koji nisu mogli da napuste svoju zemlju - Jafara Panahija iz Irana i Kirila Serebrenikova iz Rusije, koji je uhapšen prošle godine zbog sumnje da je proneverio novac.

Ono što će obeležiti ovogodišnji festival jeste uspostavljanje "vruće" linije za prijavljivanje seksualnog zlostavljanja, ali i zabrana selfi fotografija.

#kanski festival

'