AKTUELNO

Dejan Savić, upravnik "Narodnog pozorišta" rekao je za Novo jutro televizije Pink da su kultura i sport dva najbolja izvozna artikla koje Srbija ima.

U saradnji sa Rimskim institutom za kulturu u Beogradu, Sava centrom i fondacijom Pučinijevog festivala iz mesta Tore del Lago, biće održano ekskluzivno izvođenje opere Toska povodom obeležavanja 41. rođendana te beogradske dvorane.

Dejan Savić je  komentarišući događaj u Sava centru, rekao da je to divna vest i da je imao čast da prošle godine diriguje na tom čuvenom festivalu.

- To je najveći od tri evropska festivala. Opet su me pozvali ove godine, to mi je novo priznanje. Uvek kada putujem, i privatno i kao umetnik, pokušavam da iskoristim nekakav benefit i da napravim nešto za našu sredinu, za Beograd, za našu državu i građane, i to je uspelo ove godine. Poenta je u tome da je Italijanski kulturni centar pokrio sve troškove, a mi smo dobili predstavu „Toska“, upravo tu u kojoj sam ja dirigovao, u Sava centru, na dan Sava centra – kazao je Savić.

On dodaje da su kultura i sport dva naša najbolja izvozna artikla i da sjajno sarađuju sa Sava centrom, koji je važna i ozbiljna institucija, da je tu i Italijanski kulturni centar, kao i da će 14. maja biti velika predstava.

Foto: Printscreen

- Dolaze veliki solisti, svetska imena, uz naše ansamble. Troje glavnih solista su gosti, njihova je scenografija, a mi dajemo naše soliste, naše kostime, videće se koliko se to sve uklapa i koliko će zajedno gledano lepo i dobro da zazvuči – objašnjava Savić.

Kako kaže, to će biti društveni i umetnički događaj o kome će se i posle njega dugo pričati.

- Mi u pozorištu toliko radimo i jedno smo od poslednjih pozorišta u regionu koje svaki dan ima po dve predstave, mnogi se pitaju kako nam to uspeva. Predstave su na Velikoj sceni i na sceni Raša Plaović. Mi smo već obezbedili sredstva za fasadu, i rekao sam da je to što se vidi prioritet, a naše kancelarije manje-više – istakao je Savić.

Kako dodaje potrebno je urediti i sedišta na Velikoj sceni i da će se možda malo kasniti sa početkom sezone, ali da to niko neće uzeti za zlo jer će ući u novu i sređenu zgradu.

- Vama eksluzivno da kažem, mi smo na putu da zaključimo jedan ozbiljan posao preko evropskih fondova, kojim ćemo rešiti pitanje grejanja i hlađenja u zgradi, a ako to uspemo da uradimo, verujem da hoćemo, to ćemo objaviti – rekao je Savić.

#Centar ''Sava''

#Dejan Savić

#Narodno pozorište

'