separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

kultura

SRBIJA SPECIJALNI GOST SAJMA KNJIGA U TEHERANU - Vukosavljević: Veliki korak ka obogaćivanju kulturne saradnje


Srbija je ove godine specijalni gost Sajma knjiga u Teheranu, jednom od najvećih doghađaja iz oblasti kulture u Iranu, rekao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.


Vukosavljević će sutra u Teheranu govoriti na otvaranju Sajma knjiga, dok će 2. maja otvoriti manifestaciiju 'Dani Srbije" i štand Srbije. 

Ministar kulture i informisanja je napomenuo da svake godine Sajam knjiga u Iranu poseti nekoliko miliona ljudi. 

- Pre dve godine Iran je bio počasni gost Sajma knjiga u Beogradu, a sada je Srbija dobila laskavi poziv da uzvrati gostovanje Teheranu. Posebno sam srećan što ćemo 2. maja otvoriti naš štand na Sajmu koji ima oko 150 kvadrata. Tu ćemo predstaviti našu književnu tradiciju, dela Vuka Stefanovića Karadžića, Ive Andrića i Meše Selimovića i Njegoša..- kaže Vukosavljević. 

Gosti štanda biće, kako kaže, poznati srpski pisci Muharem Bazdulj i Goran Petrović.

On je ocenio da je predstojeći događaj u Teheranu jedan u nizu velikih koraka koje Srbija ostvaruje u saradnji iz oblasti kulture sa Iranom. 

- Čast mi je što ću imati prilike da razgovaram sa ministrom kulture Irana Sejedom Abasom Salehijem. Biće to prilika da nastavimo razgovore o našim željama, kao što je postavljanje važnih izložbi iz Irana u Beogradu. Tu pre svega mislim na izložbu koja dolazi iz Muzeja persijskog tepiha. To je apsolutna spektakularna izložba - rekao je ministar.

Veruje i da će publika u Beogradu imati prilike da vidi deo zbirke iz Muzeja Savremene umetnosti u Teheranu, koja sadrži modernu umetnost Irana, ali i sjajne artefakte iz američke umetnosti šesdesetih godina prošlog veka.

Ministar je dodao da će tema razgovora sa kolegom iz Irana biti i prevođnje dela srpskih pisaca na farsi, kao i o ptrevođenju iranskih pisaca na srpski. 

- Radujem se potpisivanju sporazuma između Narodne biblioteke Srbije i iranske nacionalne biblioteke. Iran predstavlja centar ovog regiona i ima kulturnu tradiciji dugu preko 5 hiljada godina u stabilnom kontinuitetu.Na svakom koraku se vidi da je Iran naslednik persijske civilizacije - naveo je Vukosavljević.

Podseća da se iranski filmovi prikazuju u Srbiji, sluša muzika, postavljaju izložbe, ali isto tako sudeći prema zainteresovanosti iranskih prijatelja, Srbija ima priliku za plasman svoje kulture. 

- Tu pre svega mislim na savremene književne stvaraoce iz naše zemlje - zaključio je Vukosavljević. 

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti