AKTUELNO

U Zaječaru će 30. juna biti postavljen kamen temeljac za izgradnju rokenrol muzeja koji će biti smešten na Kraljevici, a tom činu će prisustvovati i slavni muzičar Bili Ajdol koji će nastupiti na ovogodišnjoj Gitarijadi, rekao je danas gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

On je to rekao nakon sastanka s ministrom kulture i informisanja Vladanom Vukosavljevićem, koji je posetio Zaječar povodom 70 godina Istorijskog arhiva "Timočka krajina" a obišao je i i arheološki lokalitet Feliks Romulijanu i Narodnu biblioteku "Svetozar Marković".

Vukosavljevć je nakon razgovora sa Ničićem konstatovao da se kulturni život u Zaječaru, uz određene poteškoće, odvija na zadovaljavajući način sa ponudom koja obuhvata sve od rimskog nasleđa do muzeja popularne kulture, čineći tako jedno od kulturnih žarišta u Srbiji.

Ministar je primetio da Zaječar ove godine nije dobio sredstva na konkursu "Gradovi u fokusu", što, dodao je, ne znači da njihovi projekti nisu bili dobri, te ih pozvao sve institucije kulture u tom gradu da se prijave već u januaru kada će biti raspisan novi konkurs.

- Konzervacija Feliks Romulijane, zgrada Narodnog pozorišta i rokenrol muzej su neki od projekata na kojima ćemo raditi u narednom periodu - rekao je Vukosavljević.

Poručio je da za rokenrol muzej treba da se uradi detaljan projekat i izrazio uverenje da se, uz stabilno finansiranje, to zdanje može završiti za dve godine.

Ničić je objasnio da im je ideja da muzej izgleda impozantno, ali da je u pitanju projekat brze gradnje koji treba da se uklopi u ambijent Kraljevice gde će od 28. do 30. juna biti održana 52. Gitarijada.

Foto: Tanjug

Dodao je da očekuje da će Bili Ajdol izdejstvovati da Zaječar dobije licencu da u okviru muzeja otvori "Hard rok kafe", prvi i Srbiji.

Vukosavljević je ocenio da sve što traje više od pola veka zaslužuje duboki naklon i naglasio da će Ministarstvo kulture uvek biti na strani onih koji se trude da razvijaju kulturni život i iz godine u godinu nastoje da izdvajaju sve više za kulturu koja je jedan od temelja društva, države, nacije.

U Feliks Romulijani ministra je dočekala direktorka Narodnog muzeja Maja Živić i ga upoznala s činjenicom da je 320 kvadratnih metara savršeno očuvanih mozaika prekriveno peskom i da ne postoje projekti za njihovu konzervaciju.

Vukosavljević je konstatovao da Feliks Romulijana zahteva mnogo veću pažnju Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i da je tu neophodan sveobuhvatan projekat koji bi bio realizovan u fazama.

Ministar je obišao i Narodnu biblioteku "Svetozar Marković", koja ima oko 3.000 članova, tri ogranka, a samo u matičnoj zgradi čuva oko 86.000 knjiga, a zatim je prisustvovao svečanoj akademiji povodom 70 godina Istorijskog arhiva "Timočka krajina", koja je priređena u Narodnom pozorištu.

#Zaječar

#muzej

#muzika

'