AKTUELNO

Muzej afričke umetnosti, u saradnji sa Ambasadom Egipta u Srbiji, pokrenuo je prvi kurs posvećen egiptologiji.

Kurs je osmišljen sa ciljem da se na naučno-popularan način, kombinovanjem predavanja i praktičnih vežbi, najširoj javnosti približi jedna od možda najpopularnijih naučnih disciplina danas - egiptologija.

Prvi, besplatan promotivni čas održan je u subotu, 31. marta u postorijama Muzeja.

Nenad Marković, doktorand na Češkom institutu za egiptologiju u Pragu i saradnik Muzeja, upoznao je zainteresovane polaznike sa ključnim pojmovima, istorijskim epohama, ličnostima i najvažnijim otkrićima koji će biti obrađeni tokom dvomesečnog ciklusa predavanja.

Ambasador Egipta u Srbiji Amr Alguveili istakao je da je veoma prijatno iznenađen ovom inicijativom Muzeja afričke umetnosti, kao i interesovanjem koje je program izazvao u javnosti.

Tom prilikom, ambasador Alguveili je uručio Muzeju repliku tzv. Kamena iz Rozete, predmeta koji je poslužio kao osnova za dešifrovanje hijeroglifskog pisma.

Egipat predstavlja jednu od kolevki moderne civilizacije i njegov direktni uticaj na docniji grčko-rimski svet je nemerljiv, pdosećaju iz Muzeja.

Istorijski kontinuitet egipatske civilizacije se može pratiti od oko 3600. p.n.e. do 400 g.n.e, dok je staroegipatski jezik jedan od najduže korišćenih jezika u svetu.

Mnoštvo tekovina egipatske civilizacije u upotrebi je i danas, a kako i na koji način biće jedan od fokusa kursa.

#Afrika

#Egipat

#muzej

#umetnine

'