AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uručila je nagradu "Jovan Ćirilov - za korak dalje" grčkom vizuelnom umetniku, reditelju i koreografu Dimitrisu Papajonou večeras u Skupštini grada Beograda.

Nagradu "Jovan Ćirilov" dodeljuje Beogradski festival igre.

Brnabić je čestitala BFI važan jubilej, 15 godina uspešnog rada.

- Za to vreme BFI je izrastao u jedan od kulturnih kultnih brendova Beograda i Srbije i bez sumnje postao jedan od najvažnijih evropskih festivala umetničke igre. Zahvaljujući Aji Jung i festivalu i svima koji ga podržavaju, Beograd je postao prestonica umetničke igre - kazala je Brnabić.

Ona je istakla da joj je posebno drago što se predstave u okviru festivala igraju i u Novom Sadu što je, kako kaže, važan doprinos decentralizaciji kulture.

- Zahvaljujem se i Nacionalnoj fondaciji za umetničku igru i BFI što se svakodnevno trude da doprinesu decentralizaciji kulture i tako dorinesu ravnomernijem regionalnom razvoju Srbije. Prošle godine realizovan je uz pomoć naših prijatelja iz Švajcarske "Karavan igre" tokom kojih su vrhunske predstave i različiti sadržaji bili predstavljeni u 15 gradova širom Srbije - kazala je Brnabić.

Foto: Tanjug

Premijerka je istakla da nema održivog razvoja bez kulture i bez negovanja i podrške kreativnosti, individualnosti i obrazovanju.

- Kultura i kreativne industrije imaju ogroman potencijal za ekonomski razvoj, devizni priliv, zapošljavanje, rebrendiranje Srbije, razvoj turizma i kulturnu diplomatiju. Oni su posebno važni za promociju Srbije u svetu i predstavljanje jedne nove drugačije Srbije. To će biti tema konferencije o kreativnim industrijama koja se sutra održava u Beogradu i koja će okupiti naše najveće stručnjake - kazala je Brnabić.

Dimitris Papajoanu je naglasio da je počastvovan jer mu je uručeno vredno priznanje.

Aja Jung osnivač BFI kazala je da je Jovan Ćirilov bio strog kritičar i prijatelj.

- Na kraju svake predstave prvo bih pogledala u Jovana i iz njegovog miga ili diskretnog znaka znala sam da li smo nešto pomerili za korak dalje. Taj mali korak unapred Jovan bi običnom svetu prevodio u spektakularno ili genijano bez mnogo želje da sluša tuđa nagađanja ili impresije, jer je toliko toga znao o svetskom teatru - kazala je Jung.

#Aja Jung

#Ana Brnabić

#Festival

'