AKTUELNO

Izložbu ćiriličnih slova u vezu i zlatovezu sa motivima iz Miroslavljevog jevanđelja priredilo je udruženje "Beo etno vizija" iz Beograda.

U Ambasadi Srbije u Bernu u toku je izložba veza i zlatoveza ćiriličnog pisma pod nazivom "Zlatne niti ćirilice".

Otvarajući izlobbu, ambasador Srbije u Švajcarskoj dr Snežana Janković istakla je da je ambasada prošle godine započela akciju "Negujmo srpski jezik" u saradnji sa ministarstvom kulture i informisanja Srbije, imajući u vidu veliki broj pripadnika srpske dijaspore u Švajcarskoj kao i potrebu da se kod naših mladih generacija koje su rođene u Švajcarskoj očuva srpski jezik i pismo, kao središte očuvanja njihovog identiteta, kulture i tradicije.

Izložbu ćiriličnih slova u vezu i zlatovezu sa motivima iz Miroslavljevog jevanđelja priredilo je udruženje "Beo etno vizija" iz Beograda, saopštila je ambasada Srbije.

Izložba je bila praćena predavanjem filologa i književnice Janje Todorović o istoriji ćirilice i značaju njenog opstanka, uz video prezentaciju drevnih ćiriličnih spomenika i književnih spisa, koju je priredio Dušan Todorović.

Prisutnima se video porukom obratio francuski humanitarac Arno Gujon, osnivač nevladine organizacije "Solidarnost za Kosovo", koji je naglasio da "Srbi treba da budu ponosni na svoj prelepi i za strance nimalo lak jezik", koji predstavlja veliko bogatstvo i polazište za izučavanje i razumevanje svih drugih jezika i kultura.

#Ambasada

#Izložba

#Srbija

#Ćirilca

#Švajcarska

'