AKTUELNO

Umetnički direktor i selektor FEST-a prelistavao je za "Novo jutro" naslovne strane dnevnih novina i komentarisao najaktuelnije vesti, ali i detalje sa Festivala.

Jugoslav Pantelić umetnički direktor i selektor FEST-a kaže da bi voleo da je na ovogodišnjem festivalu bilo više domaćih filmova, ali se nada da će se situacija promeniti već naredne godine.

- Ministarstvo za kulturu i Srbija odvajaju rekordnu svotu novca kada je u pitanju snimanje filmova i to se sada već vidi. Srbija je stvarno postala zemlja u kojoj se snimaju filmovi, što je ohrabrujuće - kaže Pantelić za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

Očekivanja publike od domaćih filmova su uvek velika.

- Program srpski film ima cilj da podupre domaću kinematografiju koja je važna i za nas i za čitavu Evropu - kaže Pantelić.

On je najavio FEST na bis - filmovi koji su privukli najveću pažnju biće prikazani u svim dvoranama u kojima se prikazuju programi FEST-a.

- Filmovi koji su privukli najveću pažnju su i oni koji su planetarno najatraktivniji i oni među kojima će Američka filmska akademija uručiti nagrade. To su "Oblik vode", "Fantomska nit", ali i kineski "Anđeli nose belo" i iranski "Bez datuma i potpisa". Publika FEST-a je specifična - imate male autorske filmove i one o kojima bruji planeta - postoji publika i za jedne i za druge - ističe Pantelić.

Foto: TV Pink

Komentarišući naslovne strane, on je istakao da izbornu dišinu nije osetio, s obzirom na brojne obaveze u okviru Festivala.

- Znam da su sutra izbori, zato FEST nagrade dodeljuje večeras, a ne sutra. Svi filmski festivali u svetu pomeraju dodele kada se poklope sa glasanjem - kaže Pantelić.

Govoreći o malim boginjama i dečaku (4) koji je od njih preminuo, on ističe da su takve vesti potresne i da je vrlo važno vakcinisati decu.

#Fest

#Film

#Novo jutro

'