AKTUELNO

Povodom obeležavanja Svetskog dana pantomime (22. mart), Beograd će biti domaćin prve Svetske konferencije o pantomimi koja će se u srpskoj prestonici održati od 21. do 23. marta 2018.godine.

Organizaciju ove konferencije pomogli su Univerzitet umetnosti u Beogradu, Festival internacionalnog studentskog pozorišta FIST, Fakultetom dramskih umetnosti, Srpsko-Korejski informacioni pristupni centar, agencija DMC Vekol...

Ovo je prvi put da se ovakva konferencija organizuje ne samo kod nas već i u svetu i okupiće najvažnija imena svetske pantomime među kojima je Ela Jaroševič, francuskinja poljskog porekla koja vodi Evropsku akademiju za pozorište pokreta “Studio Maženi” u Parizu.

Ova umetnica je uspela da uvede pojam “Umetnik pantomime” i profesionalni sertifikat u francusko radno zakonodavstvo.

Kuriozitet je da je ona i bivša supruga čuvenog Marsela Marsoa.

Karlos Martinez iz Barselone se već decenijama bavi pantomimom i sa predstavama koje su uglavnom na klasične ili biblijske teme putuje širom sveta, sa njim će doći i njegova agent iz Švajcarske koji će imati prilike da se upozna i sa mlađim pantomimičarima i novom ponudom na tržištu.

Amiran Šalikašvili jedan od pokretača pantomime u Sovjetskom savezu i Gruziji, osnivač Državnog pozorišta za pantomimu i Katedre za pantomimu na Univerzitetu Šota Rustaveli u Tbilisiju.

Andres Valdes naturalizovani Slovenac poreklom sa Kube, koji je pantomimu doneo u SFRJ krajem šezdesetih godina.

Joram Boker sa Univerziteta Tel Aviv i Stanislav Brosovski osnivač Katedre za pantomimu na Stokholmskoj akademiji dramskih umetnosti.

Svi su oni i dobitnici “Specijalne nagrade za izuzetan doprinos umetnosti pantomime” koju je dobio i naš proslavljeni pantomimičar, glumac i profesor Ivan Klemenc i koja će mu biti uskoro uručena na prigodnoj ceremoniji.

Među dobitnicima navedene nagrade su još i Korin Sum, Francuskinja koja je bila dugogodišnja asistentkinja Etjena Dekrua i čiju školu je vodila i Veljo Goranov legendarni bugarski glumac i pantomimičar

Među dobitnicima navedene nagrade su još i Korin Sum, Francuskinja koja je bila dugogodišnja asistentkinja Etjena Dekrua i čiju školu je vodila i Veljo Goranov legendarni bugarski glumac i pantomimičar

Blum i Stojanović su i inicijatori Svetskog dana pantomime koji se obeležava u preko 40 zemalja na 4 kontineta, a do sada su se za konferenciju prijavili učesnici iz Švedske, Francuske, SAD, Brazila, Gruzije, Ukrajine, Jermenije, Bangladeša, Izraela i Srbije.

#Beograd

#pantomima

'