AKTUELNO

U Ministarstvu kulture i informisanja danas je potpisan Sporazum o produženju roka važenja Posebnog kolektivnog ugovora za ustanove kulture čiji su osnivači Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinice lokalne samouprave.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević istakao je da je zadovoljan izuzetno uspešnom saradnjom koju Ministarstvo ostvaruje u socijalnom dijalogu sa reprezentativnim sindikatima u oblasti kulture na zaštiti i unapređenju ravnopravnog položaja i statusa zaposlenih u ustanovama kulture.

- Zajedno smo se izborili krajem prošle godine za povećanje plata zaposlenih, a pred nama je važan period procesa prilagođavanja našeg zajedničkog funkcionisanja po novom Zakonu o sistemu plata u javnom sektoru i Zakonu o zaposlenima u javnim službama - napomenuo je ministar.

Foto: Tanjug

U ime reprezentativnih sindikata Sporazum su potpisali predsednik Samostalnog sindikata kulture Srbije Dragana Đorđević, predsednik Granskog sindikata kulture i umetnosti "Nezavisnost" Dragan Milanović i predsednik Konfederacije slobodnih sindikata - Delatnost biblioteka, arhiva, muzeja i ostale kulturne aktivnosti Nenad Marinković.

Đorđević je pojasnila da kolektivni ugovor štiti prava zaposlenih u kulturi.

Ona ističe da su u odnosu na svoje kolege u drugim zemljama, u prednosti zbog postojanja kolektivnog ugovora, i dodala je i da su izuzetno zadovoljni saradnjom sa resornim ministarstvima.

#Vladan Vukosavljević

'