AKTUELNO

Tradicionalni božićno-novogodišnji koncert Srbskih pravoslavih pojaca biće održan 12. januara u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sa blagoslovom patrijarha srpskog Irineja.

Srbski pravoslavni pojci će beogradskoj publici predstaviti potpuno novi repertoar pesama, koje će ovaj akapela sastav izvoditi u tri muzička bloka - duhovni, nacionalni i etno.

- “Pojci” će nastupiti u sastavu koji čine pet muških i tri ženska vokala, a pojedine numere biće izvedene uz pratnju flaute, violine, violončela i harmonike instrumentalnog sastava “Orlec”.

- Pesme koje smo pripremili za naš četvrti beogradski koncert nose jaku emotivnu snagu u rečima, a ta snaga postaje još veća kada se pesme izvode takozvanim grlenim pevanjem. Trudimo se da svojim izvođenjem upoznamo narod sa srpskom duhovnom tradicijom i na taj način omogućimo da ovaj vid muzike postane deo popularne kulture dostupan svima. Samo tako ćemo moći da sačuvamo svoje nasleđe - ističe Marko Kačarević, član Srbskih pravoslavnih pojaca.

Foto: YouTube screenshot

Srbski pravoslavni pojci nastali su 2011. godine, od kada se bave očuvanjem srpske duhovne i tradicionalne muzike.

Zalaganje “Pojaca” prepoznao je i patrijarh Irinej, koji je ovom sastavu dao blagoslov u svakom njihovom daljem radu na očuvanju srpske muzike.

Pročitajte još: Vesić: Beogradski džez festival zaradio 1,6 miliona dinara u 2017.

#Kolarac

#pojci

'