AKTUELNO

Član Akademije nauka i umetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) Abdulah Sidran sutra će od 19 časova govoriti svoje stihove u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu, u okviru programa "Poezija uživo", koja se održava jednom mesečno.

Sidran je danas na konferenicji za novinare rekao da mu je velika čast da učestvuje u programu koji je na izvestan način antologijski, jer u toku godine mogu da govore samo 12 pesnika iz regiona i Evrope i dodao da je to za njega kompliment.

On je najavio da će na književnoj večeri u Kolarčevoj zadužbini govoriti "antologijski presek svega što je u poeziji radio", a da će nakon sat vremena, koje prenosi Radio Beograd, razgovarati sa publikom i možda pročitati i neka prozna dela ili scenarije.

Sidran je kazao da je rat u Bosni i Hercegovini izazvao "erupciju dobrih pesnika".

- U Sarajevu danas postoji 15 do 20 jako, jako dobrih pesnika, kao da je ta kolektivna nesreća htela u duhu da kompenzuje ono što je tim narodima uništila u materijalnom smislu - rekao je Sidran.

On je dodao da je jugoslovensko zajedništvo u kulturi uspelo da se očuva i obnovi.

- Naše zemlje jesu razorene, naša društva uništena, ali ja sam svedok da je preživelo stotine predratnih prijateljstava u kulturi - rekao je Sidran.

Glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2 Radoman Kanjevac rekao je da Sidran izabran da govori kao pesnik koji ima i "osećajnost i duhovitost" i da je "neprocenjivo kada pesnik sam govori svoje stihove".

Direktorka Kolarčeve zadužbine Jasna Dimitrijević rekla je da je veliko interesovanje za program "Poezija uživo" i da je interesovanje bilo i za prvo veče u ciklusu kada je svoje stihove kazivao akademik Srpske akademije nauka i umetnosti Matija Bećković.

- Za dva dana podeli se 200 karata za malu salu - rekla je Dimitrijević i dodala da će program trajati do kraja maja, a da su ulaznice besplatne.

Kanjevac je najavio i da će u okviru novogodišnjeg programa Radio Beograd, 29. decembra ujutro organizovati program sa tri gradonačelnika uživo u tri studija u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, gde će gostovati Siniša Mali, Darko Bulatović i Miloš Vučević.

On je kazao da će u subotu, 30. decembra biti emitovan intervju sa predsednikom SANU Vladimirom Kostićem, da je za nedelju napravljen izbor najbolje rok muzike u emisiji sa Žikicom Simićem, da će kao i svake godine prenositi novogodišnji koncert bečke filharmonije i da će 1. januara biti emitovano knjiženo veče na kojem je Bećković govorio svoje stihove.

#Abdulah Sidran

#Kolarac

'