AKTUELNO

Donatorskom večerom u hotelu "Crowne Plaza", počelo je sa radom Humanitarno udruženje "Marinko Madžgalj", čiji je cilj podizanje svesti o raku pankreasa i značaju prevencije i rane dijagnostike, ali i čuvanje sećanja na prerano preminulog glumca.

Na večeri se okupio veliki broj poznatih ličnosti, predstavnika kompanija i istaknutih lekara. Time je zvanično počelo sa radom Humanitarno udruženje "Marinko Madžgalj", koje je osnovano je od strane Srpskog pankreasnog kluba, na čelu sa profesorom Dejanom Radenkovićem i profesorom Srbislavom Kneževićem i porodice Madžgalj.

Prisutni su se podsetili anegdota i druženja sa Marinkom, a Ognjen Amidžić se pobrinuo da okupljeni još jednom čuju neke od hitova grupe "Flamingosi".

Osnivač Udruženja i predsednik Srpskog pankreasnog kluba prof. dr Dejan Radenković rekao je da su podaci poražavajući kada je u pitanju rak pankreasa i da je u svetu 2015. godine od te bolesti obolelo 337.000 ljudi, a da je umrlo oko 330.000.

Radenković je podsetio da su od raka pankreasa umrli i Lučano Pavaroti, Patrik Svejzi, Stiv Džobs, ne zato što medicina u tim zemljama nije razvijena nego zato što svetska medicina nema odgovor na to.

Pored lekara i predstavnika raznih kompanija, ideju o osnivanju Udruženja podržali su i kolege i prijatelji Marinka Madžgalja: Ognjen Amidžić, Andrija Milošević, Gordan Kičić, Nebojša Glogovac, Tihomir Stanić, Branimir Brstina, Radoš Bajić, Vuk Kostić, Jelena Djokić, Nenad Okanović, Sergej Chetković, Marko Kon, Tijana Dapčević i drugi.

Foto: Facebook

- Za sebe bih prvo mogao da kažem da nisam ažuran kada je u pitanju prevencija i sam sebi pokušavam da podignem svest o tome, pa ću lakše moći iz prve ruke da podstaknem i druge da to rade - kaže glumac Andrija Milošević.

On smatra da to treba početi još u školama sa sistematskim pregledima kako bi se deci umanjio strah od doktora u samom početku da bi kasnije odlazak lekarima kao vid prevencije bio normalan.

Pročitajte i ovo: VELIKA LJUBAV BEZ SREĆNOG KRAJA: Ovako su se voleli Dubravka Mijatović i Marinko Madžgalj!

#Humanitarna akcija

#Kancer

#Marinko Madžgalj

'