AKTUELNO

Hronološki najraniji dokumenti datiraju s kraja XIX veka, a odnose se na Slovenca Davorina Jenka

U Istorisjkom arhivu Beograda u petak 15. decembra biće otvorena izložba "Muzika u Kraljevini Jugoslaviji", čiji su autori stručni saradnici i arhivisti Irena Kolaj Ristanović i Dragana Mitrašinović.

Više od stotinu eksponata predstavljeno je u sedam tematskih celina: Muzičko obrazovanje, Kompozitori, Muzička i pevačka društva u Kraljevini Jugoslaviji, Društveni život - prožimanje kultura, Crkvena muzika, Horska muzika, Vojna muzika,.

Izložba svedoči o različitim institucionalnim identitetima muzike u Kraljevini Jugoslaviji, o njihovoj (ne)stabilnosti, promenljivosti i tesnoj uslovljenosti dešavanjima na društveno-političkom polju.

Hronološki najraniji dokumenti datiraju s kraja XIX veka, a odnose se na Slovenca Davorina Jenka (1835-1914), koji je kompozitorskim i dirigentskim radom ostavio značajan trag u srpskoj sredini, napisavši, između ostalog, i srpsku himnu Bože pravde.

Osim o Jenku, izložbena postavka sadrži i osvrt na velikana srpske muzike Stevana Stojanovića Mokranjca, kompozitora i dugogodišnjeg dirigenta Beogradskog pevačkog društva, pod čijim je okriljem 1899. osnovana i Srpska muzička škola, čiji je direktor bio sve do smrti, 1914. godine.

Na izložbi se, pored brojnih dokumenata, fotografija i partitura, mogu videti i izuzetno vredna dokumenta kao što su: Priznanica Davorina Jenka za primljen honorar za komponovanu muziku za operetu Vračara, 1896.

Tu je i rezolucija Ministarstvu prosvete sa zajedničke sednice Saveta Muzičke škole u Beogradu i delegatima muzičkih škola u Kraljevini SHS kojom se traži da se što pre donese zakon o višim umetničkim školama u celoj zemlji, kao i da se omogući osnivanje državnih konzervatorijuma u Beogradu i Ljubljani, protestno pismo Miloja Milojevića, Josipa Slavenskog i Koste Manojlovića Upravi Muzičke škole u Beogradu...

Izloženi eksponati deo su arhivske građe pohranjene u fondovima i zbirkama Istorijskog arhiva Beograda koji su, u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, kategorisani kao fondovi od velikog i izuzetnog značaja. Zoran Erić, rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu .

#Istorija

#Izložba

#Muzičar

'