AKTUELNO

Sutra u Bitef teatru sa monodramom "Lampedusa Beać" Line Prose u režiji Senke Bulić, gostovaće pozorište “Hotel Bulić” iz Zagreba.

"Lampedusa Beać" govori o potapanju broda pretrpanog izbeglicama na putu od bezimene afričke zemlje prema obalama nekog evropskog odmarališta primamljivog imena (koje bi se na hrvatskom najbliže zvalo "Plava Laguna"), kao mestu utočišta i početku ostvarenja snova. Kao i većina putnika, utapa se Afrikanka Shauba i u dugom poetskom monologu ona govori o tom prelasku mora, o pripremama, nadama, putovanju, brodolomu i svojoj smrti. Stalno podseća na svoje dostojanstvo Afrikanke i pre nego završi na dnu mora proziva evropske i afričke imigracijske dužnike i vođe za tragediju koju personifikuje, ali ne kao bespomoćna žrtva sudbine, nego kao telo koje zbog danih fizičkih, društvenih, političkih okolnosti mora potonuti na dno Mediterana.

Po tome ovaj tekst nije tek priča o udesu nesrećne žene, nego o društvenoj pojavi današnjeg sveta. On transcendira pojedinačne slučajeve jednog ili hiljadu stradalih ilegalnih migranata i pred gledaoca iznosi pitanja o gostoprimstvu, vlastitom prepoznavanju ili neprepoznavanju u drugome, otvara problematiku ženske pozicije, traži pravo građanstva.

Monodramu "Lampedusa Beać" je 2004. napisala Lina Prosa, pozorišna rediteljka iz Palerma, u kojem vodi "Teatro Studio Attrice/Non", centar za pozorišna istraživanja u okviru programa "Progetto Amažone", koji realizuje u suradnji s Anom Barbera. U Italiji je tekst "Lampedusa Beać" dobio dva prestižna nacionalna pozorišna priznanja. Ovaj tekst je deo "Trilogije o brodolomu", koju osim ovog sačinjavaju tekstovi "Lampedusa Snow" i "Lampedusa Way". Monodramu će u Bitef teatru izvesti Nina Violić u prevodu Ive Grgić Maroević. Scenografiju i muziku potpisuje Tomislav Ćurković, a kostimograf je Oliver Jularić.

#Bitefteatar

#Gosti

#Gostovanje

#Pozorište

#Zagreb

'