AKTUELNO

Svakog meseca biće predstavljena po jedan restaurirani film.

Deset filmskih ostvarenja koja su obeležila srpsku i regionalnu kinematografiju biće u narednih godinu dana digitalno restaurirana za ponovno prikazivanje, najavljeno je danas u Beogradu.

Cilj tog projekta je da očuva i zaštiti filmove koji su proglašeni za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Jugoslovenskoj kinoteci.

- Od 14. decembra pa u narednih godinu dana predstavićemo vam 10 digitalno restauriranih srpskih filmskih klasika. Odeljenje digitalne restauracije Jugoslovenske kinoteke stajaće iza ovog složenog procesa, koji se u potpunosti sprovodi u našoj zemlji - rekao je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić.

On je dodao da će prvi biti restauriran film Slobodana Šijana "Ko to tamo peva" i da je premijera zakazana za 14. decembar, a da će posle Beograda film biti besplatno prikazan i u drugim gradovima Srbije.

Pantelić je rekao da će u okviru ovog projekta biti očuvani i zaštićeni i filmovi Živojina Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića i Srđana Karanovića i drugih autora.

On je naveo da će ovo biti "početak novog života kultnih ostvarenja naše kinematografije".

Ministar kulture Vladan Vukosavljević ukazao je na značaj filma za kulturu i identitet Srbije.

- U tom smislu očuvanje značajnih srpskih i jugoslovenskih filmova kroz proces digitalizacije jeste stvar koja predstavlja simbolički jak prvi korak. Posle ovih 10 filmova, mislim da ćemo u narednom periodu imati svih 100 filmova u ovoj digitalizovanoj formi. To će omogućiti njihovu zaštitu. Omogućiće i da se prikazuju i u sredinama koje nemaju velike sale. Više je korisnih efekata ovog jednog važnog posla - kazao je Vukosavljević.

On je ocenio i da su Srbija i region "tiho, ali brzo ušli u oblast digitalizacije" i naveo da je u budžetu kulture za narednu godinu obezbeđeno više sredstava za digitalizaciju, takođe je zahvalio Jugoslovenskoj kinoteci na izuzetnom trudu i entuzijazmu.

Direktorka Centar filma Jadranka Blanuša kazala je da je film "Ko to tamo peva" Slobodana Šijana nastao 1980. godine u projekciji Centar filma i da je više puta proglašen za "najbolji srpski film 20. veka".

Ona je kazala da Centar film sve negative i propratnu filmsku građu čuva u Jugoslovenskoj kinoteci.

- Želim da pohvalim napore Kinoteke na očuvanju srpske filmske baštine čiji je značajan deo nastao u više od pola veka dugoj istoriji produkcije Centar filma - kazala je Blanuša.

#Film

#kultura

'