AKTUELNO

Naša ekipa dobila je blagoslov patrijarha za posetu najvećem pravoslavnom hramu na Balkanu.

Na prilazu Beogradu, Hram Svetog Save izbija sa vrha vračarskog brda kao dragulj grada. Njegova grandiozno bela mermerna i granitna fasada natkrovljena bakarnom kupolom sadrži tajnu – unutrašnjost drugog po veličini pravoslavnog hrama na svetu uglavnom je nedovršena. Slično kao i svetski poznata Sagrada familija u Barseloni, beogradski Hram Svetog Save večiti je „rad u toku“, koji se nalazi u raznim fazama gradnje više od stotinu godina, pisao je pre nekoliko dana časopis „Vog“.

Od kada je 1893. godine predstavljen projekat za izgradnju Hrama Svetog Save na mestu na kom su spaljene mošti prvog srpskog arhiepiskopa, podizanje bogomolje je u različitim procesima gradnje.

Konačno 1935. godine doneto rešenje o izgradnji, ali su politika i ratovi usporili uzdizanje najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu.

Foto: TV Pink

Arhimandir i nastojatelj Hrama Svetog Save Stefan Šarić istakao je za Pink da su neposredno po izgradnji temelja i zidova visokih oko 11 metara, počeo rat, te da period nakon toga apsolutno nije bio naklonjen religioznosti, pre svega u Beogradu.

- Sudbine Hrama i naroda bile su takve da se tada duhovni život nije razvijao i to sve do rata 90-ih godina - ispričao je arhimandir.

Foto: TV Pink

Uprkos svim okolnostima, spoljašnjost Hrama završena je 2004. godine.

Za prosečno oko centralna odaja tek je nešto više od betonske hale sa okolnim ciglenim zidovima i stubovima. Mozaik u kupoli se završava, a ostaje da se uradi oltar, ikonostas, podovi.

Foto: Tanjug

Sedam metara ispod, besprekorno belim mermernim stepeništem silazi se do kripte koja sija od zlatnih lustera i zapanjujućih freski.

- Kripta je posvećena Svetom caru Lazaru i kosovskim mučenicima. Svi zidovi u kripti posvećeni su srpskim svetiteljima i važnim događajima i datumima iz istorije srpskog naroda. Kada se oslikala crkva, videli mso da imamo mnogo mučenika, da je naš narod zaista veoma stradalni - rekao je arhimandir za Pink.

Foto: Tanjug

Ukrašavanje unutrašnjosti Hrama trebalo bi da bude završeno za manje od godinu i po dana, te da posle osam vekova od samostalnosti Srpske pravoslavne crkve Hram dobije konačan izgled.

#Hram Svetog Save

'