AKTUELNO

Za otvaranje renoviranog Muzeja biće izabran neki simboličan datum.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević najavio je otvaranje srpskog kulturnog centra u Pekingu u januaru 2018, a u junu sledeće godine i renoviranog Narodnog muzeja u Beogradu.

- Preduzeli smo snažne korake i ovom prilikom mogu da nagovestim da ćemo već krajem januara 2018. otvoriti Kulturni centar Srbije u samom centru Pekinga. Centar će se zvati Ivo Andrić. Naš naredni cilj je Moskva, potom Berlin i onda Trst. Bio bih presrećan ako bismo tokom 2018. otvorili KC u Moskvi, a tokom 2019. Berlin i Trst. Time bismo tek delom nadoknadili višedecenijski potpuni izostanak aktivnosti na tom polju - rekao je Vukosavljević.

On je rekao da će posle Muzeja savremene umetnosti za nekoliko meseci, u junu, biti otvoren Narodni muzej.

- Videćemo da odaberemo neki simbolički i lep datum od kojeg će naš kulturološki, kulturni ponos biti dostupan posetiocima. Time će na dodatni način građani moći da učestvuju u kulturnom životu - naveo je ministar.

Foto: Beta

On je rekao da kada su u pitanju strateške investicije planira se i okončanje velikog projekta - završetak Narodnog pozorišta u Subotici.

- Nameravamo da renoviramo veći broj pozorišnih sala, domova kulture, da ohrabrimo amaterizam u Srbiji, koji je posustao, a veliki je izvor kvalitetnih sadržaja - istakao je Vukosavljević.

Upitan da li je kultura zaista polje u kome treba dobro zasukati rukave i neke stvari raditi gotovo otpočetka, ministar kaže da se u resornom ministarstvu ulažu veliki napori da se popravi ono što može, unapredi ono što je vredno i obeshrabri ono što je rđavo.

Povodom Strategije razvoja kulture, kaže da se od nje ne mogu očekivati čuda, ali da će oznaciti pravce razvoja, uočiti probleme, predložiti alate za rešavanje tih problema i napraviti neki plan i redosled dogadaja i aktivnosti.

Ocenio je i da je veoma važno da država stane na stanovište da je potrebno odvajati više novca za kulturu, navodeći da se u ovom trenutku za potrebe kulture i informisanja izdvaja oko 0,68 odsto iz ukupnog budžeta. Od toga oko 0,4 odsto odlazi na kulturu, što je vrlo malo, smatra ministar, navodeći da je preporuka Uneska, da se izdvaja jedan odsto iz budžeta za kulturni život i za razvoj kulture.

- Ispod toga stvari stagniraju ili se dolazi u jedan opadajući proces, što je regresija kulturnog stanja i vodi direktno u propast - napominje Vukosavljević dodajući da je zato kao cilj postavljeno povećanje izdvajanja od 0,1 odsto svake godine, iz godine u godinu.

Pročitajte još: Još jedan dokaz srpsko-ruskog prijateljstva: Park u centru Beograda od danas nosi ime ALEKSANDROV! (FOTO)

#Narodni muzej Beograd

#Vladan Vukosavljević

#otvaranje

'