AKTUELNO

Dvadeseti vek je najkrvaviji vek u evrospkoj istoriji u periodu od Berlinskog kongresa do NATO agresije 1999. godine. Najveće žrtve nasilja bili su Srbi. U želji da ukaže na sve istorijske procese koji su dovodili do stradanja srpskog naroda u tom periodu, prof. dr Radoslav Đ. Gaćinović, napisao je knjigu "Nasilje nad Srbima u XX veku".

Gaćinović smatra da analiza nasilja nad Srbima počinje s kraja 19. veka, jer su turbulencije koje su vladale na ovim prostorima nagoveštavale burne i teške dane, ne samo za Srbe, već za sve južnoslovenske i evropske narode.

- Od Berlinskog kongresa, kada je doneta odluka o okupaciji BiH od strane Austrougarske, vojska kreće misleći da će joj se narod pokoriti, ali pokorili su joj se samo Hrvati, čekajući je sa cveće. Muslimani i Srbi dočekali su austrougarsku vojsku žestoko, borbeno, tako da je general okupatora tražio pojačanje - podsetio je Gaćinović.

Foto: TV Pink

Od priznanja državnosti, strahovi na zapadu su bili da će se Srbija proširiti na zapad.

- Austrougarska je okupirala BiH iz straha od ujedinjenja svih Srba, što bi bila prepreka megalomanskim idejama Austrije i Nemačke i stvorila bi se velika srpska država - rekao je Gaćinović za Pink.

Vladimir Gaćinović, deda Radoslava Gaćinovića, jedan je od osnivača Mlade Bosne, koja je ostavila pravnu tekovinu koja podseća na slobodu, dostojanstvu i nacionalizam u najpozitivnijem smislu.

- Mlada Bosna je prvo bila grupa, oko koje se okupilo desetak ljudi, a 1910. Vladimir Gaćinović objavljuje svoj prvi rad o Mladoj Bosni kada postaje organizacija sa programom od dve reči: oslobođenje i ujedinjenje. Mlada Bosna postaje pokret 1914. godine - rekao je Gaćinović.

Šta je profesor rekao o mladom Gavrilu Principu, atentatu i pometnji koju je taj događaj izazvao, pogledajte u nastavku:

#Istorija

#Profesor

#Srbija

#knjiga

'