AKTUELNO

Žiri za izbor idejnog rešenja memorijalnog spomenika dr Zoranu Đinđiću objavio je danas da je prvonagrađeni rad - "Strela", autora Mrđana Bajića i njegovog tima, koji su učestvovali na međunarodnom konkursu za spomenik, koji će se nalaziti na renoviranom Studentskom parku u Beogradu.

Spomenik će biti visine 6,20 metara, belo-srebrne boje u obliku strele, a plan je da privremeno bude postavljen 12. marta naredne godine na Studentskom trgu u Beogradu.

Žiri su činili vajar Mirsad Begić iz Ljubljane, akademik, slikar Dušan Otašević, arhitekta Boris Podreka, akademik i slikar Vlada Veličković i Milutin Folić, glavni gradski urbanista.

Gradski menadžer Goran Vesić zahvalio se članovima žirija na radu koji je trajao nekoliko meseci i na konkursu na kojem je učestvovalo 40 autora.

Takođe, Vesić se zahvalio i predsedniku republike Aleksandru Vučiću koji je, kako je naveo, inicirao podizanje spomenika Zoranu Đinđiću.

- To što je predsednik uradio je jedan hrabar iskorak u političkoj kulturi Srbije i, ono što je još važnije, podizanje spomenika Zoranu Đinđiću je postao državna obaveza. Jer, oni koji su ubili Zorana Đinđića nisu ubili samo čoveka, već su tada pucali u državu, rekao je Vesić.

Za nekoliko meseci biće 15 godina od ubistva Zorana Đinđića, naveo je Vesić i rekao da kao neko ko je radio sa njim, oseća zahvalnost što mu se pružila prilika da učestvuje u tome da Zoran Đinđić dobije spomenik.

- Ako nešto može da simbolizuje život Zorana Djinđića, onda je to 'Strela', jer je njegov život bio takav. Grabio je naopred, pokušavao je da promeni stvari u društvu, nije se obazirao na posledice, kazao je Vesić i zahvalio se Društvu arhitekata Beograda kao i svima koji su učestvovali u odabiru najboljeg rešenja.

Pročitajte još: Sećanje na streljanje civila u Kragujevcu: Završen Veliki školski čas u Šumaricama

Takođe, istaknuto je danas na objavljivanju nagrađenih radova, skulptura "Strela" biće i zvučna instalacija iz koje će se čuti kratke sekvence, rečenice pokojnog Premijera, kao i zvuci grada, a ova instalacija u okviru skulpture, rad je Biljane Srbljanović.

Gradski urbanista Milutin Folić rekao je da, paralelno sa izradom skulpture, koja će uslediti nakon današnjeg proglašenja prve nagrade, Grad će urediti Studentski trg.

Prvo će, kaže, biti izmeštena okretnica trolejbusa na Trg Republike a zatim će navodi biti izgrađena podžemna garaža ispod Studentskog trga na dva nivoa sa 700 parking mesta.

- Kada se izgradi garaža, ići će se na uređenje trga koje je osmislio Boris Podreka, jedan od najboljih svetskih arhitekata, rekao je Folić i naveo da će radovi trajati dve godine.

Skulptura, memorijal dr Zoranu Djinđiću moći će da bude postavljena privremeno na "ostrvu" na Studentskom trgu, do početka izgradnje garaže, jer će se tada zatvoriti ceo prostor zbog radova. Nakon završetka, spomenik bi trebalo i stalno da se nastani u tom prostoru, pojasnio je Folić.

- Ideja je da se 12. marta naredne godine postavi skulptura privremeno, nakon toga će se nakon uređenja trga i stalno postaviti skulptura, rekao je Folić.

- Ponuđeno rešenje želi da generiše prostor, sećanje kroz skulpturu, i sa zvučnom instalacijom započinje razgovor sa prolaznicima. Simbolika strele je jasna i višeznačna, rekao je arhitekta Boris Podreka.

Akademik Vlada Veličković, tom prilikom je pojasnio da izabrano rešenje adekvatno odgovara prostoru a da skulptura pokazuje "sintezu volumena skulpture i zvuka".

Drugonagrađeni rad je tima arhitekata Anđele Karabašević i Vladimira Sudžuma, za koji je žiri rekao da je pođednako dobar i veoma inovativan.

Kriterijumi kojima se žiri vodio, bili su jasna i prepoznatljiva poruka, kontekstualnost, odnosno usklađenost sa sredinom na Studentskom trgu, otpornost na vandalizam i "ekonomija" spomenika, odnosno njegova vrednost i materijali od kojih je napravljen.

#Goran Vesić

#Zoran Đinđić

'