AKTUELNO

Prvih sedam dana, publici će biti omogućeno da u bilo koje vreme obiđe izložbu, a ulaz će biti besplatan.

Muzej savremene umetnosti je danas, posle 10 godina, konačno otvorio svoja vrata za posetioce koji od 10 časova u velikom broju dolaze kako bi obišli renoviranu zgradu na Ušću i pogledali izložbu "Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti".

Foto: Tanjug

Među posetiocima su predstavnici inostranih kulturnih centara u Beogradu, ustanova kulture i umetnici, a prisutni su ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, gradska sekretarka Ivona Jevtić, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković.

Foto: Tanjug

Zgrada Muzeja savremene umetnosti, delo arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović, građena od 1960. do 1965. godine, zatvorena je 2007. kada je otpočela rekonstrukcija i adaptacija.

Foto: Tanjug

Obnova te reperzentativne zgrade podrazumevala je uređenje podrumskih prostorija (depoa, radionica, ateljea za konzervaciju i ekonomata), sređivanje krova, izmeštanje energetskog bloka iz zgrade muzeja u zaseban objekat, kompletno uređenje enterijera, zamenu instalacija i obnavljanje fasade.

Brnabić: Najlepši dan od kada sam u Vladi Srbije

Premijerka je zajedno sa predsednicom Skupštine Majom Gojković i ministrom za kulturu i infomisanje Vladanom Vukosavljevićem i gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim obišla izložbu "Sekvece umetnosti Jugoslavije i Srbije" koja je postavljena na 5 hiljada kvadrata.- Ovo je najlepši dan za mene od kako sam ušla u vladu Srbije avgusta prošle godine. Drago mi je što posle deset godina vraćamo Muzej publici u Beogradu i celoj Srbiji - rekla je Brnabić.Brnabić je dodala da će se Vlada Srbije fokusirati već od sutra na završetak radova Narodnog muzeja.- Želimo time da pokažemo koliko nam je kultura važna i da je nešto bez čega ne možemo da ostvarimo napredak - poručila je premijerka.

Muzej je nakon ovih radova dobio prostor i opremu za izlaganje i prezentovanje umetničkih dela u skladu sa svetskim muzeološkim standardimai predstavlja pametnu zgradu u kojoj je sve kompjuterizovano.

Kolekcija Muzeja savremene umetnosti formira se još od 1958. godine, danas broji preko 8.000 dela.

Foto: Tanjug

Nova izložba dela iz zbirki MSU obuhvata preko 300 radova koji su obeležili period od početka 20. veka do danas.

Autor koncepcije je dr Dejan Sretenović, a kustosi izložbe su i mr Mišela Blanuša i dr Zoran Erić.

Izložba na pet nivoa muzeja strukturirana je kao niz od 18 sekvenci, slobodno grupisanih oko hronološke ose koja prati istorijski razvoj umetnosti u Jugoslaviji i Srbiji u periodu dužem od jednog veka.

Siniša Mali: Beograd danas ponovo postaje kulturna prestonica ovog dela Evrope

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je današnji dan - dan kada Beograd ponovo postaje kulturna prestonica ovog dela Evrope kao i da je posebna simbolika što se Muzej otvara na Dan oslobođenja Beograda.On je naveo da posle deset godina Beograđani i svi ostali mogu ponovo da posete Muzej koji je na današnji dan prvi put i otvoren.Mali je istakao da je osim Muzeja izvršena i rekonstrukcija okolne zelene površine gde su urađene pešačke staze, sedam sportskih terena kao i igralište za decu .Gradonačelnik je rekao da Beograd sada ima jedan novi prostor gde građani mogu da provode slobodno vreme i uživaju u kulturnim i svim drugim sadržajima.On je dodao da će otvaranjem Narodnog muzeja u junu sledeće godine, kulturna ponuda Beograda biti popunjena.

Termin "sekvence", preuzet iz filmske terminologije, ovde se odnosi na umetničke pravce, tendencije i pokrete.

Foto: Tanjug

Do 27. oktobra publika će biti u mogućnosti da u bilo koje vreme obiđe izložbu, a ulaz će biti besplatan.

U tom periodu u pratećem programu nastupiće dirigent Hajnc Karl Gruber, sopran Branislava Podrumac i dirigent Urs Gabriel Felc, dok će igrači Drezden Frankfurt komanije i srpski igrači izvoditi dve koreografije slavnog Jakopa Godanija.

Orgnizovan je i muzički program na platou ispred muzeja, uz džez kvartet "Four Plus", di-džejeve Bobana Petronija i Sonju Pavlicu, kao i programi za najmlađe posetioce.

Foto: Tanjug

Uvedene su i tri vanredne autobuske linije koje će od Trga Republike, Vukovog spomenika i Banovog brda saobraćati do MSU-a.

#Vlada Srbije

#muzej

#otvaranje

'