AKTUELNO

Predstava "Mali kaplar" Igora Bojovića, u režiji Saše Gabrića, biće premijerno izvedena 11. oktobra u Malom pozorištu "Duško Radović".

Predstava "Mali kaplar" otkriva herojsku sudbinu istorijske ličnosti, dečaka Momčila Gavrića, koji će u teškim okolnostima koje su zadesili Srbiju 1914. godine biti primoran da napusti svoje spaljeno selo u okolini Loznice i krene u beg trnovitim putem zajedno sa srpskom vojskom.

Dečak silom prilika postaje ratni heroj i kaplar u redovima majora Tucovića. Učestvuje u bici kod Mojkovca, ali odbija da ostane u Crnoj Gori kao ratno siroče, već se tajno pridružuje vojsci koja se povlači preko Albanije.

Lik malog Gavrila svedoči o hrabrosti i rodoljublju dece koja su doživela ratne traume. Potresna i jedinstvena priča u srpskoj istoriji, o dečaku kome je rat oduzeo i porodicu i detinjstvo, sadrži u sebi priču o golgoti i vaskrsu srpskog naroda u velikoj borbi za opstanak, ističu iz pozorišta.

Predstava je namenjena starijim razredima osnovne škole i u formi je školskog časa Scenograf je Boris Maksimović, kostimograf Marina Vukasović Medenica, za izbor muzike je zadužen Saša Gabrić. Momčila Gavrić u alternaciji igraju Marko Dedić i Danilo Antić, dedu Miloja tumači Božidar Stošić, major Stevan Tucović je Bojan Lazarov. Igraju i Alek Rodić (general Živojin Mišić), Lazar Miljković (vojnik Radosavljević),

Jelena Ćuruvija Đurica (engleska bolničarka, Crnogorka) i Katarina Dimitrijević (Jelena Gavrić). Prva repriza predstave je 12. oktobra.

#Pozorište

#Premijera

'