AKTUELNO

Naš jezik možda nije pogodan za rekordne konstrukcije, ali pogledajte neke od najdužih reči koje postoje na svetskim jezicima.

Kada bi vas neko pitao koja je to najduža reč u srpskom jeziku verovatno bi vam pala na pamet - otorinolaringologija, reč kojom smo svi lomili jezik kao deca.

Neki stari izvori kao najdužu reč u srpskohrvatskom jeziku pominju pomalo čudnu prestolonaslednikovicu, a često se navodi i antisamoupravnosocijalistički.

Naš jezik možda nije pogodan za rekordne konstrukcije, ali pogledajte neke od najdužih reči koje postoje na svetskim jezicima.

Za doktorsku specijalizaciju Danci koriste reč "Speciallaegepraksisplanlaegningsstabiliseringsperiode". Dok Holanđani za pripreme za dečiji karneval koriste reč "Kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamheden".

Nekom Šveđaninu je očigledno bilo dosadno pa je smislio ovu reč "Sparvagnsaktiebolagsskensmutsskjutarefackforeningspersonalbekladnad" kada je hteo da kaže "zaliha uniforma namenjena osoblju unije tramvajskih kompanija".

Ova švedska reč važi za apsolutnog rekordera u dužini među evropskim rečima. Ipak sve ove reči nisu ništa u odnosu na svetskog rekordera a to je sledeća reč na sanskritu:

निरन्तरान्धकारित-दिगन्तर-कन्दलदमन्द-सुधारस-बिन्दु-सान्द्रतर-घनाघन-वृन्द-सन्देहकर-स्यन्दमान-मकरन्द-बिन्दु-बन्धुरतर-माकन्द-तरु-कुल-तल्प-कल्प-मृदुल-सिकता-जाल-जटिल-मूल-तल-मरुवक-मिलदलघु-लघु-लय-कलित-रमणीय-पानीय-शालिका-बालिका-करार-विन्द-गलन्तिका-गलदेला-लवङ्ग-पाटल-घनसार-कस्तूरिकातिसौरभ-मेदुर-लघुतर-मधुर-शीतलतर-सलिलधारा-निराकरिष्णु-तदीय-विमल-विलोचन-मयूख-रेखापसारित-पिपासायास-पथिक-लोकान्

Ova reč se sastoji od 428 slova, a njeno značenje je čitava jedna priča ili pesma u kojoj se spominju putnici, blistave oči, lepota, voda sa mirisima kardamoma, šafrana i kamfora, devojke sa rukama poput lotosa...

Neki pak kažu da je najduža reč na svetu pun naziv proteina titina čije se hemijsko ime sastoji od čak 189.819 znakova, Prosečnom čoveku je potrebno oko tri i po sata da je izgovori.

Pročitajte još: Naš veliki bol BOMBARDOVANJE 1999.

Pročitajte još: Počinje nova sezona Beogradske filharmonije

#Jezik

#govor

#rečnik

'