separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

kultura

Sutra počinje 6. Međunarodni festival pantomime


Šesti Međunarodni festival pantomime - "P(h)antomfest" svečano će otvoriti sutra u sali Doma vojske u Vranju zajedničkim izvođenjem pantomimičarske tačke sekretarka Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje Snežana Simonović, direktor festivala Nebojša Novković, članica gradskog veća Grada Vranja za kulturu Zorica Jović i Ivana Todorović iz programa Evropski PROGRES.


Odmah nakon otvaranja, biće premijerno izvedena predstava pantomime po motivima priče Borisava Bore Stankovića "Prva suza", u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji festivala.

Tako će najčuvenjieg pisca iz Vranja prvi put igrati gluve i nagluve osobe i to u predstavi pantomime, bez reči. Iste večeri, biće izvedena predstava "Van mesta" Gerasima Dišlijeva.

 Poznati pantomimičar iz Pariza i svojevremeno asistent čuvenog Marsela Marsoa prikazaće jezikom teatra pokreta i pantomime avanture običnog čoveka bačenog u "neobičnost" pozorišta. Prvi put u Srbiji nastupiće američka pantomimičarska zvezda Bil Bauers sa predstavom "Više od reči", za koju je "Njujork Tajms" napisao: "Fascinantno. Dirljivo. 'Više od reči' očaraće vaše oči i uši".

"Više od reči" daje portret malog američkog grada filtriran kroz lična iskustva Bila Bauresa. 

U okviru pratećeg programa Bauers će u Američkom kutku pri Narodnoj biblioteci u Vranju održati prezentaciju pod nazivom "Pantomimičar na putu: Putovanje sa Bilom Bauersom", a makedonski pantomimičar Meto Janakievski izvešće eksperimentalni program "Pantomima izlazi na ulicu". 

Janakievski će u pešačkoj zoni Glavne ulice u Vranju igrati "običnog pantomimičara" raspoloženog za "razgovor". 

Program "Pantomima izlazi na ulicu" ove godine se održava pod nazivom ?Pantomimičar šeta gradom". Ulaz na sve programe "P(h)antomfesta" je slobodan.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

korisnik

povezane vesti