AKTUELNO

U Galeriji Zavičajnog muzeja u Jagodini, otvorena je izložba dokumenata bitke na Legatu, koja se odigrala u noći između 5. i 6. septembra 2014.godine u okviru tzv. Sremske operacije srpske vojske.

Izložbu, pod nazivom "Bitka na Legatu" sinoć je otvorio muzejski savetnik, istoričar Duško Grbović, koji je i organizator izložbe, a biće otvorena do 16.septembra.

Foto: Tanjug

O izložbi i bitki na Legatu, uz Grbovića, govorili su v.d direktora Muzaja Krajine u Negotinu i viši kustos Zavičajnog muzeja u Jagodini, istoričarka umetnosti Jasmina Trajkov.

Oni su potsetili da je "bitka završila teškim porazom naše vojske, kada je skoro potpuno uništen 13.pešadijski puk 'Hajduk Veljko' čiji sastav su činili vojni obaveznici sa područja Negotiona i okoline".

"Teške gubitke pretrpeo je i 15.puk 'Stevan Sinđelić' u čijem sastavu su bili vojni obaveznici sa područja Jagodine i okoline".

Foto: Tanjug

Procenjuje se da je poginulo oko 1.000 srpskih vojnika i oficira, i to deo njih na bojnom polju, deo se udavio u reci prilikom povlačenja, a deo preminuo u bolnici od zadobijenih rana, 4.800 je zarobljena, a oko 600 njih je uspelo da se spase.

S druge strane, oko 2.000 austrougarskih vojnika je bilo izbačeno iz stroja, istakli su istoričari na otvaranju izložbe.

Izložba "Bitka na Legatu" nastala je u saradnji Muzeja Srema iz Sremske Mitrovice i Muzeja Krajine u Negotinu a autor je istoričar, muzejski savetnik Muzeja Srema Olivera Delić.

Odlomke iz književnih dela u kojima je opisana bitka na Legatu: "Srpska trilogija" Stavana Jakovljevića i "Knjiga o Milutinu" Danka Popovića, čitao je glumac Gradskog pozorišta u Jagodini Petar Mitić.

#Jagodina

#muzej

'