AKTUELNO

Pod sloganom "Opšti džumbus", od 24. do 27. avgusta u Ivanjici biće održana "Nušićijada", ivanjički praznik kulture, zabave, humora i radosti, a program će biti posvećen obeleževanju pola veka od njenog začetka.

Glumac Milan Milosavljević, koji će osmi put biti u ulozi Branislava Nušića i na tri dana preuzeti ključeve grada, rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da tokom "Nušićijade" svi "dišu istim srcem i dušom", obučeni u kostime iz Nušićevog doba, i ceo grad se tada pretvara u jednu scenu.

On je podsetio da je "Nušićijada" pokrenuta 1967. na inicijativu rediteljke Soje Jovanović kao festival filmske komedije, da bi je nakon 38 godina pauze 2010. godine obnovila grupa mladih sa željom da tu manifestaciju vrate na "stare staze".

Učesnik prvih "Nušićijada" scenograf Todor Lalicki seća se da je to bilo vreme opšteg uzleta u državi, uzleta decentralizovane kulture koja se oslobodila cenzure realnog socijalizma i tada su se izdvojile dve manifestacije "Nušićijada" i "Čivijada" u Šapcu.

Lalicki se danas seća Ivanjice i Nušićijade po radosti, smehu i sreći koja se videla i osećala na svakom koraku.

Koordinator festivala Vera Jovanović kaže da im je želja da ovogodišnjim programom pošalju poruku da se više ne sme ponoviti da "politički obračuni zamrznu Nušićijadu", to kako je Milena Dragićević Šešić rekla "konfuzno ćutanje" zbog koga je tokom pet decenija "Nušićijada" organizovana samo 13 puta.

Jovanovićeva je najavila da će na početku "Nušićijade" šaljivim priznanjima zahvaliti svim svojim prijateljima, da će grad dobiti nove kulise i kapije, a oživiće i filmsku scenu na otvorenom koju će otvoriti Zdravko Šotra koji je u Ivanjici sa Petrom Božovićem snimao seriju "Više od igre".

Program će obuhvatiti pozorišne predstave, filmove, koncerte, performanse, tribine, sadržaje za najmlađe.

Beer Fest posetilo 520.000 ljudi

Narodno pozorište iz Beograda gostovaće sa predstavom "Kir Janja", a Narodno pozorište "Sterija" iz Vršca sa "Ožalošćenom porodicom".

Jovanovićeva je najavila i Zorana Kesića sa redakcijom "Njuz.net" i specijalnim gostom Dragoljubom Dražom Petrovićem koji će prirediti program "Viđen si za 24 minuta", zatim "Stand down" sa Nebojšom Milovanovićem, koncerte Sergeja Ćetkovića, "Belgrade Dixilend orkestra", grupe "Piloti", jutarnji koncert "Wonder String kvarteta" i strane goste - "Strit teatar" iz Krakova i holandski sastav "Spijkers".

Predsednik žirija konkursa "Nušićijade" za najbolju stiričnu priču, urednik monografije o pola veka "Nušićijade" Petar Arbutina istakao je da je ta manifestacija "jedini pravi autentični kulturni incident" i "jedini autentični gradski festival".

On je dodao da, iako mu je oduvek osnovna disciplina bila "plivanje protiv struje", nije verovao da "Nušićijada" može da se "raskrupnjuje do razmera da je nemoguće ne videti je".

Kesić se prisetio da je u Šotrinoj seriji "Više od igre" osetio duh gospodstva i humora koji oseća svake godine u Ivanjici.

Za njega je "Nušićijada" poslednja "žurka na kraju raspusta" nakon čega počinje novu sezonu svoje emisije.

"Nušićijadu" je tokom sedam godina, od obnavljanja festivala, posetilo, prema rečima menadžera Turističke organizacije Ivanjica Miloja Ostojića, 200.000 ljudi.

#Ivanjica

#kultura

'