AKTUELNO

Gostujuća izložba Galerije slika "Sava Šumanović" u Šidu - "Šidijanke Save Šumanovića" biće otvorena danas u Galeriji Matice srpske.

Na otvaranju će govoriti upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski, autorka izložbe i direktorka Galerije slika "Sava Šumanović" u Šidu Vesna Burojević i istoričarka umetnosti dr Lidija Merenik.

Galerija Matice srpske i Galerija slika "Sava Šumanović" u Šidu već nekoliko godina sarađuju na realizaciji programa posvećenih predstavljanju i tumačenju stvaralaštva slikara Save Šumanovića, a ova saradnja je nastavljena izložbom "Šidijanke Save Šumanovića".

Monumentalni Šumanovićev ciklus "Šidijanake" (Kupačice) koji se u celini čuva u Galeriji slika "Sava Šumanović" u Šidu, pripada poznoj fazi stvaralaštva Save Šumanovića, kada je umetnik naslikao svoja najzrelija dela.

"Šidijanke" se opravdano smatraju najvišim dometima umetničkog stvaraA-laštva i nacionalne likovne umetnosti.

Ciklus "Šidijanke" je prvi put izložen u celini na izložbi "Šidijanke Save Šumanovića", u okviru 17. Memorijala Save Šumanovića u Šidu u maju, a u Galeriji Matice srpske je prilagođen prostoru, s akcentom na multiplikaciji ženskih likova i karakteristikama koje ga čine jedinstvenim.

Dvadeset i četiri izabrane kompoziA-cije omogući će posetiocima da sagledaju nameru umetnika i suštinsko značenje ovog izuzetnog likovnog ostvarenja.

Izložbu prati katalog "Šidijanke Save Šumanovića" sa tekstoovima Vesne Burojević i dr Lidije Merenik i reporodukcijama izloženih dela.

Publici će tokom izložbe biti dostupna i naučna monografija "Sava Šumanović. Šidijanke - velika sinteza i otkrovenje nove stvarnosti" autorke dr Lidije Merenik, u izdanju Galerije slika "Sava Šumanović" u Šidu.

Izložba će biti otvorena do 1. avgusta.

#Izložba

#Sava Šumanović

#slika

'