AKTUELNO

Na izložbi će biti predstavljeno 56 radova, od toga 30 inostranih iz Španije, Hrvatske, Grčke, Južne Koreje, Slovenije, Holandije, Italije, Bugarske, Austrije, Velike Britanije, Indije, Kine, BiH i Crne Gore.

U Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umtenosti od 31. maja do 30. juna biće postavljena izložba sedmog Salona pejzažne arhitekture.

Posetioci će moći da vide planerska i dizajnerska rešenja uređenja različitih prostora, počev od širokih predela u kojima se nude rešavanja problema zaštite prirode, zaštite kulturnog nasleđa, pa do oblikovnih rešenja parkova, vrtova, stambenih otvorenih prostora, rekreativnih površina, zelenih krovova, poslovnih vrtova, obala.

Foto: Printscreen Youtube

Biće predstavljena i pojedina istraživačka razmišljanja o problemima održivog razvoja, vrednovanja karaktera pejzaža i uređivanja predela i životne sredine.

Osim afirmacije profesije i autora, cilj Salona je širenje pozitivnog uticaja na javnost Srbije radi unapređenja kulture uređivanja prostora, kao i zaštite prirodnih i kulturnih vrednosti.

Međunarodni žiri dodeliće priznanja za najbolje radove, kao i Veliku nagradu Salona - Gran pri.

Foto: Printscreen Youtube

U svečanoj sali Skupštine grada Beograda 1. juna biće održana prezentacija nagrađenog rada Salona kao i predavanje specijalne gošće ovogodišnjeg Salona Emilije Vekman iz Finske sa temom: "FinScapes: Remarks on Landscape Architecture in Finland".

Foto: Printscreen Youtube

Tokom juna predviđena su predavanja: "Unapređenje kapaciteta regiona Šumadije i Pomoravlja za primenu Evropske konvencije o predelu. Horizonti Šumadije i Pomoravlja", "Pejzažna arhitektura: između tradicije i izazova savremene konceptualizacije predela", "Savremena konceptualizacija predela u PPPN Kulturnog predela Sremski Karlovci", "Uloga pejzažne arhitekture u kooperativnom urbanizmu i saradnja sa drugim strukama (primer Beča)", "Kraljevski parkovi Londona".

Pročitajte još: DRŽAVNO PRVENSTVO U LATINO-AMERIČKIM PLESOVIMA 4. juna u Beogradu

Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije organizuje Salon od 2005. godine, kao bijenalnu izložbu na kojoj se izlažu planovi, projekti, studije, publikacije, video i studentski radovi.

#arhitektura

#galerija

#kultura

'