AKTUELNO

Od ikre morune iz Dunava pravio se kavijar, koji je služen i na krunisanju cara Dušana. Preparirana moruna jedan je od eksponata u Muzeju anatomije Veterinarskog fakulteta.

Kada smo pokucali na vrata ovog muzeja, nismo ni slutili koliko zanimljivih priča se krije iza vrednih eksponata sakupljanih decenijama. Kustos dr Zoran Zorić, stručni saradnik na Veterinarskom fakultetu, za naš portal je otrio samo neke od njih.

Najzanimljivije priče ostavio je za posetioce ovogodišnje Noći muzeja, kojima će Muzej anatomije Veterinarskog fakulteta u Beogradu, osnovanog danve 1936. godine, ponovo otvoriti svoja vrata.

Foto: Promo

Generacije anatoma su stvarale Muzej, počev od prof. dr Vladete Simića, osnivača katedre za anatomiju, čija je svestranost, zaslužna i za njegovu burnu karijeru. Osim doktorata stečenog u Lajpcigu i dve fakultetske diplome, bio je džokej, a ostao je zapamćen po tome što je doneo prvu fudbalsku loptu u Leksovac i osnovao je FK "Sinđelić" iz Niša.

Profesor Simić je bio i kraljev major u rezervi, a zaslužan je za nabavku najvrednijih eksponata - među kojima je i skelet kita.

SKELET KITA OTKUPIO OD CIRKUSA I ZARADIO

Deo Beograda gde se nalazi Fakultet, pre Drugog svetskog rata zvao se Jatagan mala i nije bio naseljen. Tu, na kraju grada, dolazili su cirkusi i jedan takav cirkus je imao kita. Kit nije bio živ, pretpostavljam da su ga održavali uz pomoć leda. Kada je počeo da se kvari, ljudi iz cirkusa su kontaktirali veterinare, međutim kitu nije bilo spasa. Prpfesor Simić je otkupio leš kita, ispričao nam je Zorić.

Profesor Simić je fabrici sapuna prodao masno tkivo ove životinje za više para, što je njemu donelo zaradu, a Muzeju skelet kita.

Foto: Promo

Skelet kita deo je stalne postavke u kojoj je više od 1.200 eksponata. Tu su i skeleti svih domaćih životinja sa našeg podneblja, ali neki egzotičniji primerci - skeleti kamile, majmuna, lava, medveda, emua, divlje svinje, lame, bivola, kornjače…

STOLOVI ZA SECIRANJE OD AVIONA

Za najmlađe posetioce će i ove godine biti organizovan poseban program - o anatomiji životinja će učiti crtajući izložene eksponate i na stolovima, koji inače služe za seciranje. Stolovi su morali da budu od legure aluminijuma, koja se u to vreme koristila samo u avio-industriji. Kako je tokom rata mnogo aviona palo u okolinu Beograda, profestor Vladeta Simić se dosetio i da materijal sa tih letelica ugradi u stolove.

Foto: Promo

KONJI KOJI SU U PRVOM SVETSKOM RATU PREŠLI ALBANIJU

- Posebno smo ponosni na skelete dva konja koja su u Prvom svetskom ratu prešla Albaniju. Jedan konj je pripadao Vojvodi Petru Bojoviću, a kobila Mica generalu Vojislavu Tomiću. Oba konja su po završetku rata bila smeštena u Topčiderskoj kasarni. Kobila Mica je dočekala prirodnu smrt u 29. godini života, a profesor Simić, kao kraljev major u rezervi, obezbedio je ove vredne eksponate našem muzeju - ispričao je Zorić.

Jedna od atrakcija je i zub mamuta, a povodom 50-ogodišnjice filma “Skupljači perja”, specijalno za Noć muzeja, pripremljena je izložba perja domaće živine, kao i nekih divljih ptica. Posetioci će imati priliku da vide i preparirane ptice - poput labuda i fazana, koji izgledaju nestvarno realno.

Foto: Promo

U Muzeju se nalazi i zbirka uporedno prikazanih kostiju domaćih životinja, koje se proučavaju na veterinarskoj anatomiji. Tu je i bogata kolekcija formalinskih preparata svih organa domaćih životinja, njihovih ekstremiteta i delova tela, od kojih nećete moći da odvojite pogled, ali će vas istovremno proći jeza.

KAVIJAR OD MORUNE ZA CARA DUŠANA

Nama je za oko zapala i preparirana moruna.

- Ima zanimljivih priča o mnogim eksponatima. Recimo, ova moruna je uhvaćena u našem delu Dunava. Nekada je u Kladovu pravljen kavijar od ikre morune, koji je služen i na krunisanju cara Dušana - ispričaop nam je Zorić.

Foto: Promo

POKLON OD TITA

Muzej čuva i jelenske rogove, koje je Veterinarskom fakultetu sedamdesetih godina poklonio predsednik SFRJ Josip Broz, prilikom posete izložbe lovstva.

#Noć Muzeja

#kultura

#muzej

#Životinja

'