AKTUELNO

Projekcijom filma "Još jednom s emocijom" Endrjua Dominika o nastanku legendarnog albuma "Skeleton Tree" Nika Kejva, sutra u Sava Centru počinje 10. Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldocs".

Pod sloganom "Nije još mrak", do 15. maja biće prikazano 89 filmova u više programskih celina, u prisustvu velikog broja gostiju - od filozofa Bernara Anrija Levija do porno zvezde Ćićoline.

Lajtmotiv 10. "Beldocs"-a, prema rečima njegovog direktora Mladena Vušurovića, jeste želja da iz mraka koji nas svakodnevno okružuje izađemo uz pomoć kreativnosti, koja može da poveže ljude uprkos svemu o čemu govori i slogan ovogodišnje manifestacije.

Foto: Vikipedija

Selektori Greg di Kjur, Marko Grba Singh, Stevan Filipović i Nataša Govedarica osmislili su bogat program festivala u okviru koga će 12 ostvarenja biti prikazano u međunarodnoj selekciji, a osam u domaćoj.

Karakteristika domaće selekcije, prema rečima Grbe Singha, jeste težnja za slobodom, a temama filmova obuhvaćena je cela teritorija Srbije pa i šire, tako da je selekcija raznovrsna te obuhvata sve od eksperimentalnog do klasičnog narativnog filma.

Program će se odvijati u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, u Velikoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj i u sali "Dinko Tucaković" u Muzeju Kinoteke u Kosovskoj.

#Beograd

#Festival

#Film

'