AKTUELNO

Jedan od najznačajnijih baletskih umetnika svih vremena Mihail Barišnjikov posetio je danas Dom Narodne skupštine.

Jedan od najznačajnijih baletskih umetnika svih vremena Mihail Barišnjikov, koji će nastupiti 23, 24. i 25. aprila na sceni Pozorišta na Terazijama u predstavi Brodski/Barašnjikov, litvanskog reditelja Alvisa Hermanisa, posetio je danas Dom Narodne skupštine, gde mu je domaćin bila predsednica parlamenta Maja Gojković.

Foto: Tanjug

- Velika mi je čast što ću nastupiti pred beogradskom publikom - rekao je velikan svetske baletske scene Mihail Barišnjikov novinarima u biblioteci tog zdanja.

Rekao je da mu nije prvi put da boravi u Srbiji, da je ranije posetio Novi Sad, a da je sada posebno srećan jer će igrati u Beogradu.

- Ovo je veoma lična predstava za mene i moram da naglasim da to nije komad umetničke igre. To je predstava o ruskom pesniku Brodskom. Predstava koju će videti beogradska publika jeste moja tranzicija iz umetničke igre u pozorište. Svakako, to je jedan poseban momenat u mom životu - rekao je Barišnjikov.

Obraćanju Barašnjikova prisustvovali su predsednica parlamenta Maja Gojković i ambasador SAD Kajl Skot. Istakao je da rusku i srpsku kulturu u velikoj meri vezuju jezik, religija i istorija, te dodao da će komad kojim će se predstaviti igrati na ruskom jeziku, a biće titlovan na srpski.

Foto: Tanjug

Izrazivši posebno zadovoljstvo što, kako je rekao, ima priliku da boravi u tako važnom istorijskom zdanju, kao što je Narodna skupština, Barišnjikov je rekao da mu je poznato koliko u Srbiji cene poeziju Jozefa Brodskog.

- U Srbiji ljudi čitaju poeziju ne samo na fakultetima i školama već bez ikakvih akademskih obaveza. Jedva čekam da takvoj publici prikažem komad o velikom pesniku - kazao je Barišnjikov.

Komad koji će Barišnjikov igrati u Beogradu nastao je posle dvadesetogodišnjeg prijateljstva sa ruskim pesnikom.

Foto: Tanjug

- Sreo sam značajnog pozorišnog reditelja iz Rige i on mi je kazao koliko je fasciniran poezijom Brodskog. Mislio sam da se šali kada mi je predložio da radimo komad o Brodskom. Nisam odmah prihvatio ideju o govorenju poezije na sceni. Onda sam pogledao neke njegove predstave i odlučili smo da napravimo ovaj komad - naveo je Barišnjikov.

Premijera ovog komada bila je u Rigi. Gojković je rekala da joj je izuzetna čast što je takav umetnik, poput Barišnjikova, u zdanju parlamenta, te da će Beogradski festival igre, u organizaciji Aje Jung, imati apsolutnu podršku države.

#Maja Gojković

#Mihail Barišnjikov

#Skupština Srbije

'