AKTUELNO

Pozorište lutaka "Pinokio" već 45 godina neguje lutkarstvo i uvodi najmlađe u svet pozorišne umetnosti.

Kao jedan od šest lutkarskih teatara u Srbiji, traje već više od četiri decenije, zahvaljujući, kako ističe izvršna direktorka Milena Stojićević, "radu, radu i radu", ali i odličnom konceptu i dobrom temelju koji je postavio njegov osnivač i dugogodišnji direktor Živomir Joković, čija stolica je izložena u holu pozorišta.

Osnovano kao Putujuće pozorište "Pinokio" 1972. godine, koje je predstave izvodilo po čitavoj Jugoslaviji uz na početku učešće troje glumaca - Vere Ignjatović, Branislave Stanišić i Jovana Kovaceva, taj teatar danas ima tridesetak predstava na svom repertoaru, izvedu godišnje i do 280 predstava, a Stojićević ističe da su vrlo zadovoljni interesovanjem publike.

Na ulazu u pozorište najmlađe dočekuju velike lutke koje predstavljaju velikane srpske književnosti i pismenosti - Vuka Stefanovića Karadžića, Dositeja Obradovića, Jovana Jovanovića Zmaja, Branislava Nušića, Duška Radovića, Desanku Maksimović, a do sale mališani prolaze pored lutaka iz čuvenih predstava koje su igrane u pozorištima Srbije.

"Mi imamo lutku kao instrument koja u procesu pozorišne predstave oživi i toj lutki deca veruju više nego živom glumcu. Kroz lutku mi njih obrazujemo, mi ih učimo osnovnim etičkim, estetskim, društvenim normama, modelima ponašanja i kada jednom uđu u pozorište, žele stalno da dolaze. Oni i učestvuju u predstavama. Svojim reakcijama, navijanjem, neodobravanjem ili odobravanjem stvaraju izuzetno toplu i dobru atmosferu, a mi ih zapravo učimo da vole pozorište, umetnost i pripremamo ih da budu gledaoci velikih pozorišnih kuća", istakla je Stojićević u intervjuu Tanjugu.

Vikednom igraju po četiri predstave na svojoj sceni, radnim danima "Pinokio" je "na točkovima" i obilazi vrtiće i škole, a redovi ispred teatra su svaki put kada se igraju "Tri praseta".

"Imamo predstave koje mogu da odu u vrtiće, škole, da zabave decu kada nisu u mogućnosti da dođu u pozorište iz različitih razloga, ali lutkarska predstava tek na pozornici, uz svetlosni ambijent, muziku, sve ono što scena kutija pruža kao iluzija, tek dobija na svojoj vrednosti", kaže direktorka "Pinokia".

Još uvek na repertoaru imaju predstave koje je režirao Joković, ali i savremene obrade naslova iz dečje literature, predstave koje se bave filozofskim pitanjima - šta je život, šta je prijateljstvo u najapstraktnijem smislu, kao i predstave za "malo veću decu", za mlade, te se tako od novembra igra komad "I živeli su srećno" Nine Horvat o tome šta se dešava sa prinčevima nakon lepog venčanja.

"Očekujemo od roditelja da razumeju da je jako dobro da deca dolaze u pozorište i da ne dovode samo malu decu, nego i adoloscente i da zajedno grade odnos prema pozorištu, navike prema pozorištu, jer pozorište ne bi bilo 4.000 godina stara umetnost da nema onu snagu koju nijedan novi medij nije uspeo da potamni. Ljudi su uvek srećni ili zamišljeni kada izlaze iz pozorišta i to je čarolija tog pozorišnog čina", naglasila je Stojićević.

"Pinokio" sa predstavom "Rečna sirena" u režiji Todora Valova učestvuje na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu deteta u Šibeniku, čime će posle 27 godina jedna dečja predstava iz Srbije biti u zvaničnoj selekciji te manifestacije. Na pitanje gde se nalazi "Pinokio" na evropskoj lutkarskoj sceni, Stojićević kaže da je "možda još u stomaku velikog kita, ali da će brzo biti oslobođen".

"Mi smo sa divnom spektakl predstavom koja je pravljena za eksterijer i ulično prikazivanje, gostovali na Tajvanu, u Italiji, Zagrebu, Kotoru. Ta lutka je visoka pet metara i 20 santimetara i tim gabaritom smo uspeli da skrenemo pažnju na Pinokia, da Pinokio vredi, da se opametio, da je najbolji", istakla je ona.

"Pinokio" vredno nastavlja svoju misiju upoznavanja najmlađih sa čarima pozorišta, uvodi ih u svet bajki, uči moralnim vrednostima, od njih stvara buduću pozorišnu publiku, a Stojićević naglašava da u tom značajnom i odgovornom poslu imaju svoju "sabraću" u Subotici, Novom Sadu, Zaječaru, Nišu i Kragujevcu.

Povodom jubileja Pozorište lutaka "Pinokio" sutra će, na svoj Dan, ugostiti priznatog ruskog teatrologa Borisa Goldovskog, autora knjige "Istorija dramaturgije pozorišta lutaka", koje je dragoceno štivo za sve koji se bave tom delatnošću, kao i za studente umetničkih akademija.

#Proslava

#godišnjica

#pozorište Pinokio

'