AKTUELNO

U Beogradu je svečano otvoreno obnovljeno zdanje Muzeja Jovana Cvijica, u čiju rekonstrukciju je Skupština grada Beograda uložila je 26,5 miliona dinara.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je, otvarajući Muzej, da će građani u narednom periodu imati mogućnost da na sajtu grada glasaju za naziv galerije, koja je otvorena u sklopu adaptirane zgrade.

Foto: Tanjug

- Skupština Grada je finansirala kompletnu rekonstrukciju Muzeja, građevinski radovi su počeli u maju 2015. godine, a zavrseni su prošle godine u junu, nakon čega su krenuli radovi na restauraciji, a ukupna vrednost radova je 26,5 miliona dinara - istakla je direktorka Muzeja Grada Beograda Tatjana Korićanac.

Kako je rekla, ovo je jedna od retkih kuća koja ima sačuvano zidno slikarstvo, nekada je bilo sedam oslikanih prostorija, dok su danas restauracijom sacuvane tri.- Dva milliona je uloženo u restauraciju i konzervaciju zidnog slikarstva, a sam Muzej je spomenik kulture od velikog značaja za Srbiju, građani će moći da tokom cele godine posećuju Muzej a ne kao do sada samo u letnjim mesecima - rekla je ona.

Gradonačelnik Beograda istakao je da je grad obezbedio novac kako bi se sačuvalo i javnosti predstavilo i 1.500 predmeta od izuzetnog značaja.

Foto: Tanjug

- Rekonstrukcija je važna za Beograd, naše sugrađane i goste Beograda da bi naš grad postao kulturni, turistički i ekonomski centar regiona. Današnji događaj važan je i za naše mlade koji se uglavnom bave savremenim tehnologijama, da imaju priliku da vide ko su naučnici koji su zadužili našu zemlju i grad - rekao je gradonačelnik Beograda.

On je naglasio da će grad nastaviti da se bavi rekonstrukcijom svih objekata Muzeja Grada.

Očekuju nas dva velika projekte tokom naredne godine, prvi je izgradnja Gradske galerije na Kosančićevom vencu. Do kraja godine biće sređene sve fasade sa dekorativnim osvetljenjem, obnovljena kaldrma i trotoari i taj deo Beograda biće kulturna celina kojom ćemo se svi ponositi, kazao je gradonačelnik.

Drugi projekat, kako je kazao Mali, je zgrada Muzeja Grada Beograda.

- Neprihvatljivo je da grad nema svoj muzej već da bude raštrkan na mnoštvo lokacija. Krećemo u nabavku projektanta za glavni projekat i počinjemo sa radovima, jer želimo da naša istorija bude prezentovana na najbolji način - objasnio je on.

Foto: Tanjug

Prema najavi gradonačelnika, Grad će omogućiti da građani glasaju na zvaničnom sajtu grada www. beograd. rs za naziv novootvorene likovne galerije u podrumu Muzeja.

Muzej Jovana Cvijića je otvoren 1968. godine, a u novom zdanju urađene su kompletno nove instalacije, daljinsko grejanje, fasada, izgrađen je pomoćni objekat u dvorištu, kao i galerija u podrumu zgrade.

#Beograd

#muzej

#muzej jovana cvijica

'