AKTUELNO

Povod je lep - knjiga "Gospodin mangup", monografija posvećena Gaginom liku i delu.

Legenda domaćeg glumišta Dragan Nikolić je godinu dana nakon što je preminuo, u Ateljeu 212 ponovo okupio svoje kolege, prijatelje, obožavaoce. Povod je lep - knjiga "Gospodin mangup", monografija posvećena Gaginom liku i delu. U Ateljeu 212 pojavili su se glumci: Svetlana Bojković, Vesna Čipčić, Branimir Brstina, Katarina Žutić, Gorica Popović, Tamara Dragičević i mnogi drugi.

Foto: Pink.rs

"Atelje 212" je danas bio ispunjen do poslednjeg mesta, baš kao kada je Dragan Nikolić na istim tim daskama igrao neku od svojih nezaboravnih uloga. Međutim, na sceni se pojavio samo u odlomcima iz filmova, predstava, TV emisija i reklama u kojima je glumio, a koji su bili prikazani povodom predstavljanja monografije "Gospodin mangup".

Foto: E-stock/Masanori Yoshida

Bila je to jedinstvena prilika da uživamo u kratkoj retrospektivi onoga što je legendarni glumac tokom svoje karijere uradio - od Džimija Barke, do svoje poslednje uloge.

Imamo jednu knjigu odštampanu u našim srcima, a ova druga pripada takođe nama ali i svima koji ga nisu lično poznavali - rekao je glumac Branimir Brstina prilikom predstavljanja umetničke monografije.

Monografja je nastala u dogovoru sa suprugom Dragana Nikolića, Milenom Dravić, a urađena je kao omaž njegovom liku i delu, i u znak zahvalnosti za sav njegov trud, njegovu plemenitost i dugogodišnje prijateljstvo.

Milena Dravić nije ovoga puta bila u "Ateljeu 212", ali je napisala pismo:

Foto: E-stock/Masanori Yoshida

Hvala svim ličnostima koji su mu posvetili dragocene priloge, hvala Radmili Stanković i Goranki Matić koje su maksimalno uložile sebe da se osmisli jedna divna monografija, jedna izuzetna knjiga koja će, verujem, puno značiti mladima jer je i svedočanstvo kako se naš glumački posao radi časno, kvalitetno, kako se i živi i voli, kada se hoće, a kako je to Dragan i činio tokom svoje karijere. Bolest me je onemogućila da budem sa svima vama, da vam se lično obratim, ali upućujući vam ove iskrene reči, punim srcem delim sa vama ovaj trenutak radosti. Voli vas vaša Milena Dravić.

Usledio je dug aplauz kada je glumica Katarina Žutić pročitala ovo pismo, ali publika je reagovala emotivno i na reči Duška Kovačevića, Gorice Popović, Dejana Mijača, Branimira Brstine.

Foto: E-stock/Masanori Yoshida

- Sećam se kako smo se upoznali, na prvoj čitajući probi 'Maratonaca', gde je glumio Đenku. Imao je čvrst stisak ruke, kao čovek koji veći deo godine provodi na Savi, veslajući, skijajući na vodi, pomažući da se nešto prenese, popravi, sagradi. Nikada nije bio glumac van scene i filmskih kamera. I nikada nije pričao o ulogama koje je odigrao, ili koje bi voleo da odigra. Gluma je bila njegov privatni svet koji se voli i trpi i preživljava bez žaljenja i prevelike radosti - seća se Gage Dušan Kovačević, u čijim filmovima je Dragan Nikolić igrao: "Ko to tamo peva", "Sabirni centar", "Urnebesna tragedija", "Sveti Georgije ubiva aždahu".

- Sećam se kada se prvi put zvanično pojavio u 'Ateljeu 212' na jednoj premijeri sa Milenom Dravić. Pričalo se i pisalo da se viđaju, da su zajedno. Priče su prestale kada su se pojavili i u punom sjaju ozvaničlli ljubav - koja još uvek traje i trajaće večno jer je ljubav veća i duža od života - kaže Kovačević.

Foto: E-stock/Masanori Yoshida

Drug, savršen kolega, šarmer, toplo srce, mangup, šmeker, gospodin. Gaga je bio, između ostalog, veliki gospodin. Snimali smo zajedno filmove, serije. Bila je velika sreća raditi sa Gagom. Kada dođete ujutru na set, na snimanje, ako je Gaga tu, dobićete divnu veliku porciju radosti, vedrine, duhovitosti, dobrote, i veliki profesionalizam - rekla je Gorica Popović i dodala:

- Za sve nas on nije otišao. On se smeši negde odozgo, obešenjački, i smišlja neke nove zafrkanicije, sigurna sam".

Foto: E-stock/Masanori Yoshida

Foto: E-stock/Masanori Yoshida

Autor: Pink.rs

#Dragan Nikolić

#Milena Dravić

#glumac

'