AKTUELNO

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević obišao je danas ovo pozorište i istakao da je nemoguće rečima izraziti i uopšte proceniti ulogu i značaj rada te kulturne institucije.

Ministar Vukosavljević zahvalio se direktoru  "Puža" Branku Milićeviću i umetničkoj direktorki tog teatra Slobodanki Aleksić na dobroj volji, velikom entuzijazmu i životnoj posvećenosti.

Pozorište Puž je osnovano 1977. godine u Beogradu i svoj jubilej proslaviće 13. aprila.

-Nemoguće je proceniti šta je delovanje pozorišta 'Puž' tokom 40 godina uradilo za razvoj dečje mašte, dečjeg osmeha i privrženosti pozorištu. Ovo dvoje ljudi sa svojim saradnicima su proteklih godina sejali najplemenitije seme i takva društvena uloga je nemoguća bez potpunog ličnog požrtvovanja i životne misije - primetio je Vukosavljević.

Foto: Tanjug

-Treba goreti tom vatrom čitavog svog životnog veka i ta vatra, koju su Caca i Branko upalili i održavaju, ogrejala je nebrojane generacije dece, koja su prvi put ovde udahnula miris pozorišta i kasnije su sa tim nadahnućem postojali bolji i plemenitiji - dodao je ministar izrazivši žaljenje što društvo i država nisu imali više sluha za potrebe tog teatra.

-Uvek sa naklonom ulazim u pozorište 'Puž' i skidam kapu svemu što je ovde činjeno prethodnih 40 godina - rekao je on.

Vukosavljević je ovom prilikom razgovarao i sa direktorima osnovnih škola opštine Vračar, ohrabrivši ih da se sa predlozima, idejama i inicijativama slobodno obrate Ministarstvu kulture i ustanovama kulture, da se više pažnje posveti odvođenju dece u četiri pozorišta namenjena upravo njima, da se smanji uticaj mešetara i menadžera koji prikazuju deci predstave nižeg kvaliteta, te da se ukupna atmosfera u tom pogledu poboljša.

Foto: Tanjug

On je pomenuo pojavu, koju je primetio, da samo nastavnici srpskog jezika vode decu u pozorište i da se pojavljuju mendžeri koju nastavnicima nude proviziju ako dovedu decu na njihove predstave koje su slabijeg kvaliteta.

Vukosavljević je primetio da nije dovoljno iskorišćen potencijal dečjih pozorišta "Duško Radović", "Boško Buha", "Puž" i "Pinokio" i da je važno "decu u pozitivnom smislu kontaminirati kulturom".

Ministar je rekao da situacija nije rđava, ali da može biti bolja, da ima mesta za pomak i pozvao predstavnike škola da im se obrate da zajedno preduzmu sve što mogu u tom pravcu, dodavši da je voljan da o tome razgovara i sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem.

#Jubilej

#Pozorište

#Vladan Vukosavljević

#kultura

'