AKTUELNO

Bitef teatar je na svoj 28 rođendan, prema proceni njegovog direktora, važan činilac kulturnog života u Srbiji.

Bitef teatar danas proslavlja 28. rođendan, a njegov direktor Miloš Latinović ističe da je Dan tog pozorišta dočekan s velikim optimizmom.

- Iza nas je godina koja nas je stavila na strahoviti ispit savesti, vere u sopstvene moći, usredsređenosti na vlastitie mogućnosti, a svi zaposleni su to iskušenje prebrodili manirom iskusnih 'brodara' koji znaju da se nose sa predviđenim nedaćama i iskrslim problemima. Mislim da smo kao grupa zaposlenih, tim profesionalaca, sazreli i to je apsolutno veliko saznanje za čoveka koji je prvi među jednakima. Zbog prebrođenih iskušenja i prvih procena nove sezone, od strane stručne javnosti i publike, takođe nam je prijatno i puni smo vere u uspešnost ove godine - rekao je Latinović.

Bitef teatar je, kako je naglasio, moderno pozorište, neopterećeno balastom koji guši velike teatarske institucije.

Za rođendan Bitefa u tom teatru gostuje subotičko pozorište "Deže Kostolanji" sa predstavom "Ljubavnice" Elfride Jelinek u režiji Anđelke Nikolić.

Za 15. mart najavljena je premijera predstave "Tri lica samoće", rađena u koprodukciji Bitefa i Srpskog narodnog pozorišta, po tekstu Željka Jovanovića, u Latinovićevoj dramatizaciji i režiji Filipa Markovinovića.

U okviru Beogradskog irskog festivala u Bitef teatru će 9. i 10. marta nastupiti Džin Batler i Nil Martin, 18. marta će biti plesni performans "EU-Rope" po konceptu Djizele Fantakuzi, a za 25. mart je najavljeno gostovanje Eksperimentalne akademije za igru iz Salcburga kao deo programa Festivala internacionalnog studentskog teatra.

Kraj meseca (30. i 31. mart) obeležiće predstava "Alan Ford i Grupa TNT u epizodi Povratak otpisanih" slovenačkog Gledališca Kopar i sarajevskog Kamernog teatra 55, u režiji Kokana Mladenovića.

I. P.

#Pozorište

#Predstava

#Proslava

#Rođendan

'