AKTUELNO

Drama o gej crnim muškarcima "Mesečina" nadjačala je favorita “La La Land” i osvojila glavnu nagradu Američke akademije za nauku i film koja je po 89. put dodeljena u Dolbi teatru u Holivudu.

Ovogodišnju dodelu Oskara obležala je prava mala drama prilikom proglašenja pobednika. Naime, Fej Danavej i Voren Biti proglasili su pogrešnog dobitnika.

Kako su objasnili, njima je neko predao pogrešnu kovertu u kojoj je bila kartica sa napisom “La La Land”, preostala od proglašenja dobitnice nagrade za najbolju žensku ulogu, a greška je ispravljena tek pošto je veći deo ekipe ovog filma preuzeo svoje nagrade.

Grešku na dodeli Oskara, koju je agencija AP nazvala najneprijatnijim trenutkom u istoriji ove nagrade, šoubiznisa, a možda i istorije SAD, biće predmet istrage Američke filmske akademije.

Firma "PvC", koja je zadužena za prebrojavanje glasova kao i za koverte sa imenom pobednika na dodeli Oskara već više od 80 godina, izvinila se zbog ovog incidenta.

Foto: Tanjug AP

"Mesečina", koju je režirao Beri Dženkins, je adaptacija neobjavljenog dramskog teksta Tarela Alvina Mekrejnija koju je kritika već hvalila zbog originalnog predstavljanja crnih gej tinejdžera u Majamiju.

Foto: Tanjug AP

Oskar za najbolju režiju pripao je Demijanu Šazelu,  za film "La la lend" koji je sa 32 godine najmlađi dobitnik ove prestižne nagrade.

Zlatna statua za najbolju mušku ulogu odlazi u ruke Kejsiju Afleku, za igranje glavne role u filmu “Mančester na moru”, a oskarovac Leonardo DiKaprio imao je čast da uruči nagradu za najbolju glumicu godine, Emi Stoun za ulogu u filmu “La La Land”.

Foto: Tanjug AP

"La La Land" dobio šest nagrada

Mjuzikl "La La Land" reditelja Dejmijena Šazela, veliki favorit za Oskara sa 14 nominacija, osvojio je šest nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka.

Foto: Tanjug AP

Šazel je sa 32 godine postao najmlađi reditelj koji je dobio Oskara za najbolju režiju, dok je njegov film dobio i nagrade za najbolju glumicu (Ema Stoun), scenografiju, fotografiju, originalnu pesmu i najbolje izvođenje pesme.

Ovogodišnja ceremonija obeležena je većom rasnom raznovrsnošću posle dve godine kritika da je Oskar "suviče beo". Tamnoputi glumci Vajola Dejvis i Maheršala Ali osvojili su Oskare za najbolje sporedne uloge. Vajola Dejvis, koja je prva Afroamerikanka sa tri nominacije za Oskara, dobila je nagradu za ulogu u filmu "Fences"

Foto: Tanjug AP

Maheršala Ali je nagrađen za ulogu narko dilera u filmu "Moonlight" i postao je prvi muslimanski glumac koji je osvojiio prestižnu filmsku nagradu.

Dodela trajala četiri sata, kritike na račun Trampa

Foto: Tanjug AP

Dodela Oskara je, kako prenose strani mediji, protekla u znaku "prkošenja" politici američkog predsednika Donalda Trampa. Film "Trgovački putnik" iranskog reditelja Asgara Farhadija koji je bojkotovao ceremoniju zbog Trampove politike prema imigrantima, osvojio je Oskara za najbolji strani film.

Glumac se našalio s francuskom glumicom Izabel Iper koja je nominovana za najbolju glumicu rekavši joj da je srećan da ju je američka Agencija za nacionalnu bezbednost pustila da udje u SAD.

Mnoge zvezde su nosile plave trake uticajne Američke unije za građanske slobode (ACLU), koja se protivi Trampovoj anti-imigracionog politici.

Domaćin ceremonije, glumac Džimi Kimel izjavio je da ceremoniju gleda više od 200 zemalja "koje sada mrze SAD", aludirajući na politiku američkog predsednika Donalda Trampa protiv imigranata. Kimel je ohrabrio publiku, pozivajući je na jedinstvo "u atmosferi političke podele u SAD".

Ovogodišnju ceremoniju dodele Oskara otvorio je Džastin Timberlejk izvođenjem pesme “Can’t Stop the Feeling" iz filma "La La Land".

#Film

#Nagrada

#Oskar

'