AKTUELNO

Od 24 kategorije, jedan film je nominovan u čak 14, a ove godine ponovo su u igri filmovi u kojima glume afroamerikanci.

Ostalo je još samo malo do spektakularne 89. dodele prestižnih nagrada "Oskar", koje dodeljuje američka Akademija za film i nauku, a koje se dodeljuju za najbolja ostvarenja u okviru filmske umetnosti i najbolje glumce u prethodnih godinu dana.

Ceremonija će biti održana u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu, prilikom koje će biti podeljena 24 Oskara.

Foto: Wikipedia

Nominacije su zvanično objavljene 24. januara, a najveći broj, čak 14, dobio je film "La La Land", ostvarenje reditelja Dejmijena Šazela (32) u kojem glume i pevaju Ema Stoun i Rajan Gosling, dok filmovi "Dolazak" i "Mesečina" imaju po osam nominacija.

Među nominovanim za najbolji film su, osim ova tri filma, i "Manchester by Sea", "Hell or High Wate", "Lion", "Fences", "Hidden Figures'' i "Hacksaw Ridge".

Foto: Printscreen Youtube

Kandidati za najbolju mušku ulogu su Kejsi Aflek, Endrju Garfild, Rajan Gosling, Vigo Mortensen i Denzel Vašington, dok su za najbolju žesnku ugolu nominovane Izabel Iper u filmu "Elle" (Ona), Rut Nega (Loving), Natali Portman (Jackie), Ema Stoun (La La Land) i Meril Strip za "Florence Foster Jenkins".

Za najbolju mušku sporednu ulogu takmičiće se Maheršala Ali, Džef Bridžiz, Majkl Šenon, Lukas Hedžiz i Dev Pejtel.

Posle prošlogodišnjih kritika, Akademija za film i nauku ove godine je nominovala nekoliko filmova u kojima glume afroamerički glumci, kao što je "Fences" sa Denzelom Vašingtonom i Vajolom Dejvis i "Mesečina" sa Maheršalom Alijem i Naomi Heris.

Na dodeli će nastupiti nekoliko poznatih muzičara, medju kojima Sting, Džastin Timberlejk, Džon Ledžend i Lin-Manuel Miranda, koji će izvoditi pesme nominovane za najbolju orginalnu pesmu.

Foto: Printscreen Youtube

Najveće iznenađenje predstavljaju nominacije za Mela Gibsona prema kojem Holivud nije dovoljno poklanjao pažnju. Njegova drama o Drugom svetskom ratu "Hacksaw Ridge" nominovana je u kategoriji za najbolji film i najbolju režiju.

Foto: Tanjug AP

Spekuliše se i da će skoro svi glumci i glumice iskoristiti dodelu ove prestižne nagrade za kritikovanje politike predsednika SAD Donalda Trampa, a danas je već bilo reči o njegovoj uredbi o zabrani imigracije izbeglica i državljana sedam pretežno muslimanskih zemalja.

Džodi Foster, Majkl Džej Foks i Kigan Majkl Kej otvoreno su se protivili Trampovoj politici, a očekuje se da će skoro svi koji budu došli do mikrofona večeras učiniti to isto.

Foto: Printscreen Youtube

Očekuje se da će dame koje se pojave na crvenom tepihu, kao i svake godine, oduševiti odabirom toaleta, pa one koji budu pratili šou očekuje uživanje na više nivoa.

Autor: V. T.

#Donald Tramp

#Nagrada

#Oskar

'