AKTUELNO

Dobitnici Nobelove nagrade za književnost su Olga Tokačuk (2018) i Peter Handke (2019) upravo je objavila Švedska akademija.

Nakon što je prošlogodišnje proglašenje bilo odgođeno zbog skandala sa seksualnim zlostavljanjem, ove godine su objavljena dva dobitnika.

Prošle godine nije bila dodeljena Nobelova nagrada za književnost zbog skandala koji je doveo do ostavki članova komiteta, povezanih sa optužbama za vanbračne seksualne odnose i curenjem informacija.

Skandal je izbio kada je 18 žena javno optužilo poznatog fotografa Žana-Kloda Arnoa za seksualno neprimereno ponašanje u novembru prošle godine.

Arno, rođen u Francuskoj, oženjen je članicom Švedske akademije i pesnikinjom Katarinom Frosten, koja je zatim podnela ostavku u Akademiji, zajedno sa još pet drugih članova.

Tokom istrage o slučaju seksualno neprimerenog ponašanja, koje se povezuje s Arnoom, pojavile su se i tvrdnje da su identiteti ranijih dobitnika nagrade unapred otkriveni.

Ovaj događaj je izazvao krizu u organizaciji, odnosno do sukoba interesa i „curenja" informacija, tačnije u javnosti su se pojavila imena dobitnika Nobelove nagrade.

Sve je to rezultiralo „smanjenim poverenjem u Akademiju". Nakon prošlogodišnjeg skandala Švedska akademija pokušava vratiti ugled, a to je inače bio prvi put da dodela Nobelove nagrade za književnost bude preskočena još od 1943. godine.

- Reputacija nam je veoma važna. Važno je izbeći ponavljanje takve situacije, jednostavno ne smemo dozvoliti da se takvo nešto ponovi - izjavio je ranije Lars Heikensten, izvršni direktor Nobelove Fondacije.

Među prethodnim pobednicima su Bob Dilan (2016), Alis Manro (2013), Orhan Pamuk (2006), Toni Morison (2003) i Gabrijel Garsija Markes (1982).

Pobednici su dobili po devet miliona švedskih kruna, medalju i diplomu. Ova nagrada je počela da se dodeljuje 1901. godine.

#Nobelova nagrada

'