AKTUELNO

Drugi zaredom međunarodni filmski festival „Dunav Film Fest – Smederevo 2019.“ otvoren je u utorak 20. avgusta filmom „Zviždači“ rumunskog reditelja Kornelija Porumbojua koji svojim stvaralaštvom pomera granice rumunske i evropske kinematografije.

Publika će imati priliku da u drugom izdanju festivala u četiri programske celine pogleda najznačajnija filmska ostvarenja podunavske kinematografije i uživa u projekcijama pod otvorenim nebom u Malom gradu Smederevske tvrđave.

Foto: Promo.

Ljubitelji sedme umetnosti će u okviru takmičarskog programa uživati u osam naslova koji su nagrađeni ili prikazani na evropskim festivalima, a to su: bugarski film „Otac“ Kristine Grozeve i Petra Valhanova, koji je dobio glavnu nagradu u Karlovim Varima, slovački film „Neka bude svetlost“ reditelja Marka Skopa, za koji je glumac Milan Ondrik dobio nagradu za najbolju mušku ulogu na festivalu u Češkoj, zatim nemački filmovi „Zlatna rukavica“ delo Fatiha Akina, kao i „Izvan sistema“ Nore Fingšajt, austrijski film Mali Džo, koji je nagrađen za najbolju žensku ulogu na ovogodišnjem Kanskom festivalu, mađarski film „Ruben Brant, Kolekcionar“, reditelja Milorada Krstića, kao i domaće ostvarenje „Ajvar“ Ane Marie Rossi. Van konkurencije će biti prikazana ostvarenja „Bol i slava“ Pedra Almodovara, „U tuđoj kući“ Džejmsa Kanta i biografski film „Diego Maradona“.

„Ljubav i moda“, kultni film koji je premijerno prikazan u drugom ciklusu VIP Kinoteke, publika će imati priliku da pogleda u samom centru Smedereva na Karađorđevom trgu. Takođe, ljubitelji filma uživaće u digitalno restauriranim ostvarenjima kao što su „Nacionalna klasa“, „Miris poljskog cveća“, „Tri karte za Holivud“...

Foto: Promo.

Ove godine u Centru za kulturu Smederevo biće na programu savremeni nemački film: „Delo bez autora“, „Stiks“, „Cut Off“, „Niotkuda“ i „Toni Erdman“.

„Dunav Film Fest – Smederevo 2019.“ se ove godine održava i organizuje uz podršku grada Smedereva, a u izvršnoj produkciji Centra za kulturu ovoga grada, a nagradu „Dunavska lađa“ za najbolji film u takmičarskoj selekciji, biraće tročlani žiri koji čine Janko Popović Volarić, Radivoje Raša Bukvić i Nives Ivanković. Mlade nade srpskog glumišta, Marko Grabež, Marko Vasiljević i Maja Šuša ove godine su članovi mladog žirija koji će odabrati najbolji film, najboljeg mladog autora i glumačko ostvarenje u Smederevu.

#Smederevo

'