separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

kultura

630 GODINA POSTOJANJA MANASTIRA TUMANE! Svetinja u kojoj vera čini čuda. Mesto gde vernici pronalaze lek, spas i utehu!


Manastir Tumane od 14. veka do današnjeg dana svedoči veru mnogobrojnog naroda u velika čuda Svetog Zosima kome je i posvećen.


Manastir u subotu i nedelju, 14. i 15. septembra,  obeležava 630 godina postojanja liturgijama i naučnim skupom.

Vernici će imati priliku da u subotu prisustvuju jutarnjoj liturgiji od 8 sati, zatim naučnom skupu “Isihazam u životu Crvke srpskih i pomorskih zemalja”, a nakon toga u 18 sati održaće se bdenje.

Autor: Promo.

U nedelju će se u 8 sati održati osvećenje novog manastirskog konaka, 8 i 30 Sveta arhijerejska Liturgija, u 11 sati svečana akademija a na kraju za sve goste u 13 sati održaće se svečani ručak.

Manastir gradio Miloš Obilić, ali ga boj na Kosovu sprečio da ga završi

U ovom manastiru se kao najveća svetinja čuvaju mošti svetog Zosima Tumanskog. Manastir je osnovan u dugoj polovini 14. veka, kao zadužbina kosovskog junaka Miloša Obilića. 

Loveći gusitm šumama, Miloš nehotice ranjava svetog pustinjaka Zosima. Ponevši ga ka svome dvoru da mu izvida rane, pustinjak umire, a njegove poslednje reči su bile: „Tu me mani i pusti me da umrem“. 

U znak pokajanja za nenamerno ubistvo, Miloš Obilić poče da zida crkvu. Došavši do krova, primio je pismo od kneza Lazara u kome ga vladar poziva da tu dokle je stigao ostavi zadužbinu i pođe u boj na Kosovo. 

Autor: TvPink Printscreen

Nakon boja na Kosovu i pogibije Obilića narod je odluči oda završi manastir koji je dobio ime Tuman.

Manastir je bio živ i u najteže dane turskoga ropstva, kao mesto na kome je narod dolazio tražeći leka svojim bolestima i neduzima. U njemu su čak i u kasnom srednjem veku prepisivane knjige.

Manastir je na razne načine preživljavao mukotrpnu istoriju kroz koju je sa svojim narodom prolazio. Danas, slavi 630 godina postojanja.  

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti