separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

kultura

Potpisan sporazum Francuske i Srbije o saradnji u oblasti kulture i stripa


Francuske i srpske institucije potpisale su Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa, u okviru posete francuskog predsednika Emauele Makrona.


Sporazum su potpisali direktor Francuskog instituta u Srbiji Žan-Batist Kizen, generalni direktor francuskog Međunarodnog centra za strip i ilustraciju Pjer Lungereti, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov i direktorka Agencije Komunikart Monika Husar Tokin, saopštila je ova pančevačka agencija.

Sporazumom je predviđeno uspostavljanje prvog rezidencijalnog programa u oblasti stripa između Francuske i Srbije, koji će se od naredne godine održavati u dva grada, Angulemu i Pančevu.

Cilj ovog sporazuma je jačanje umetničke, naučne, pedagoške i kulturne saradnje između dve zemlje.

Između ostalog, sporazum predviđa zajedničku organizaciju radionica i obuka namenjenim crtačima, razvoj naučne saradnje u vidu studija i članaka koje se tiču srpskog stripa u cilju uspostavljanja bibliografske baze, razmenu dokumenata i bibliografskih podataka, koprodukcijski rad na izložbama, organizaciju pozajmica strip radova i drugo.

Agencija Komunikart poslednjih godina u Pančevu organizuje Nova Festival u okviru čijeg se programa održava i poseban segment sa akcentom na savremeni autorski strip.

Prošlogodišnja izložba Evropsko nasleđe u savremenom stripu i ilustraciji okupila je 50 autora iz celog sveta, a uvrštena je i u nacionalni program zvaničnog obeležavanja Godine evropskog kulturnog nasleđa.

Ove godine Ministarstvo kulture i informisanja Srbije odabralo je tu izložbu kao jedan od programa koji će biti predstavljen u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Francuski institut u Srbiji aktivno podržava savremene strip autore u našoj zemlji.

Imajući u vidu da je u Francuskoj 2020. godina proglašena godinom stripa, umrežavanje Međunarodnog centra za strip i ilustraciju u Angulemu i Agencije Komunikart u Pančevu, uz svesrdnu podršku Grada Pančeva a na inicijativu Francuskog instituta u Srbiji, veliki je podstrek za srpsku autorsku strip scenu i njen razvoj, navedeno je u saopštenju.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti