AKTUELNO

Prema projektu arhitekte Rože-Anri Ekspera u zdanju francuske ambasade izražen je stil francuske modernističke arhitekture između dva svetska rata koji i danas deluje monumentalno, a teško je odlučiti se da li je interesantniji eksterijer prepun simbolike ili raskošna unutrašnjost.

Francuska ambasada predstavlja magičan primer art deko stila. Svečano je otvorena u decembru 1935, posle 12 punih godina gradnje. Poput svakog objekta koji je postao nemi svedok različitih epoha, prati je niz zanimljivosti.

Reljefi spoljašnje fasade predstavljaju istoriju FrancuskeOkulusi na rotondi plene alegorijskim figurama, dok spoljašnje zidove objekta ukrašavaju četiri reljefa, koji predstavljaju skraćenu verziju istorije Francuske. Na njima su prikazani Vercingetoriks, Jovanka Orleanka, Luj XIV i Marijana, simbol Francuske revolucije.

Vercingentoriks je bio vođa galskih plemena koji se suprotstavio Cezaru i izdejstvovao pobedu u bici kod Gregovije. Posebno je zanimljiv kao istorijska ličnost koja je inspirisala nastanak Asteriksa, čuvenog junaka iz stripa.

Tri snažne žene u antičkoj odeći na krovnom vencu ambasade predstavljaju slobodu, jednakost i bratstvo, ključne reči Francuske revolucije. Osmislio ih je vajar Karlo Sarabezol.

Nameštaj je rađen specijalno za ambasaduArhitekta Rože-Anri Eskper dao je vrlo precizane odrednice za uređenje enterijera ambasade. Španjolete, bronzane kvake na vratima, imaju oznaku FR (Francuska Republika), pojedini stolovi ukrašeni su heksagonom (zato što oblik Francuske na geografskim kartama podseća na tu geometrijsku šaru), a veliki reljefni medaljoni pored ulaznog hola predstavljaju Loaru, Garonu, Senu, Rajnu i Ronu (poznate francuske reke).

Nameštaj je urađen od kubanskog mahagonija, hrastovine, mermera i drugog luksuznog materijala.

Art deko stil poznat je i po praktičnosti, tako da je veliki kristalni luster, koji se nalazi na tavanici rotonde, opremljen mehanizmom koji omogućava lako spuštanje da bi se očistio.

Ambasadu možete posetiti samo uz grupne najave, ili u toku obeležavanja manifestacije Dani evropske baštine.

#Emanuel Makron

#Francuska

#arhitektura

'