separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

kultura

Na današnji dan rođen je Srbin koji je postao NAJVEĆI SVETSKI UM! Njegova otkrića promenila su SVET!


Danas se obeležava 163. godišnjica rođenja našeg velikog naučnika Nikole Tesle, čoveka bez koga ništa na svetu ne bi bilo isto. Značaj njegovog rada na polju fizike, elektrotehnike i radiotehnike promenio je naše živote.


Nikola Tesla je bio jedan od najpoznatijih srpskih i svetskih pronalazača i naučnika. Rođen je u Smiljanu u Lici u nekadašnjoj Vojnoj krajini Austrijskog carstva. Kršten je u srpskoj pravoslavnoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Smiljanu. Ime Nikola je dobio po jednom i drugom dedi.

Nikola je provodio svoje detinjstvo čitajući i učeći strane jezike. Smatra se da je Nikola Tesla upravo od majke nasledio sklonost ka istraživačkom radu.Teslini roditelji su, osim njega, imali sina Daneta i kćerke Angelinu i Milku, koje su bile starije od Nikole, i Maricu, najmlađe dete u porodici Tesla. 

Na studije elektrotehnike kreće 1875. godine u Politehničku školu u Gracu, gde se odmah pokazao da veoma marljiv student. Polagao je sve ispite sa najvišim ocenama. Profesori su ga voleli i cenili. Nakon očeve smrti, tražio je stipendiju od Matice srpske, koju nije dobio. Zbog toga napušta studije u Grac i nastavlja da studira politehniku u Pragu. Studije nije nikad završio.

U Njujork se preselio 1884. godine, i tada vrlo brzo dolazi do epohalnih otkrića u oblasti fizike i elektrotehnike: otkriva naizmeničnu struju, obrtno magnetno polje, indukcioni motor, transformator, struje visoke frekvencije, radio i telekomandu radio talasima. Njegova otkrića dovela su do neslaganja sa Edisonom, koji je zastupao mišljenje da je budućnost prenosa električne energije u naizmeničnoj struji. 

Najznačajniji izumi

Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator.

Otkrio je i jedan od načina generisanja visokofrekventne struje, dao značajan doprinos prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.

Jedini je Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere, jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa ili jačinu magnetnog polja, tesla.

Slede pronalasci i patenti iz oblasti naizmeničnih struja visoke frekvencije, radio-tehnike, a izučavao je i rendgentske zrake. Pomoću rendgenskog zračenja načinio je prve snimke delova ljudskog tela, ali je i ukazao na njihovo štetno zračenje.

Umro je na pravoslavni Božić 7. januara 1943. godine, a sahranjen je na njujorškom groblju Fernklif 10. januara, u sanduku prekrivenom američkom i srpskom zastavom uz zvuke Šubertove "Ave Marije" i srpske tradicionalne pesme iz Prvog svjetskog rata "Tamo daleko". 

Svega dva meseca kasnije Tesla je, po želji naslednika Save Kosanovića, ekshumiran i kremiran, a pepeo je čuvan u rozarijumu na njujorškom groblju sve do 1956. godine. Posle Kosančićeve smrti, njegova rođaka Milica Trbojević prenela je Tesline ostatke u Beograd i izrazila želju da se čuvaju u Muzeju, gđe se nalaze i danas.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti