separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

kultura

Danas, na rođendan velikog naučnika, besplatan ulaz u Muzej Nikole Tesle (FOTO)


Danas se obeležava 163. godišnjica rođenja našeg velikog naučnika Nikole Tesle i tom prilikom biće besplatan ulaz u Muzej Nikole Tesle u Beogradu.


Nikola Tesla je rođen tačno u ponoć, u noći između 9. i 10. jula 1856. godine kao četvrto dete u porodici sveštenika Milutina Tesle. Rođen je u parohijskoj kući, pored crkve u selu Smiljanu, u Lici. Majka Đuka bila je, takođe, iz svešteničke porodice, nepismena, pametna i plemenita žena. Imala je sreću da, za razliku od oca Milutina, koji je umro dok je Nikola studirao, doživi svu slavu svoga sina. Osim Nikole, imali su još jednog sina i tri kćeri.

Dete je bilo bolešljivo i slabo pa su krštenje zakazali mimo običaja, sutradan, bojeći se da neće preživeti. Krštenje deteta obavio je pop Toma Oklopdžija u crkvi Svetog Petra i Pavla u Smiljanu , a kum je bio Milutinov prijatelj, kapetan Jovan Drenovac. U crkvenim knjigama je zapisano crkvenoslovenskim jezikom da je dete dobilo ime Nikolaj, a zapravo je dobilo ime po jednom i drugom dedi - Nikola.

Autor: Wikipedia

Tesla je postao jedan od najvećih umova 20. veka i najveći broj pronalazaka ostvario je u Americi čiji je građanin bio gotovo šest decenija. U danu kada se navršava 163 godine od rođenja genija, uz sećanje na njegovo delo, ulaz u Muzej Nikole Tesle u Beogradu je slobodan.

Autor: Wikipedia

Muzej Nikole Tesle će organizovati besplatan ulaz na Teslin rođendan, 10.7. od 10 do 18h. Očekujemo veliku navalu posetilaca, stoga će biti angažovan veći broj demonstratora. Zbog bezbednosti, u mogućnosti smo da pustimo 50 ljudi po turi. Ture će trajati po 30 minuta kako bismo svim posetiocima izašli u susret - istakla je za Pink.rs Ivona Jevtić, direktorka muzeja.

Autor: Muzej Nikole Tesle

Pročitajte još: Teslin dan u Zemunu

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti