AKTUELNO

"Fabrika smrti" i "balkanski Aušvic", samo su neki od naziva za jedan od najvećih logora Drugog svetskog rata. Jasenovac. O njemu za sve ove godine nije snimljen nijedan igrani film, a "Dara iz Jasenovca" postaće prvi prvi. Njegovu premijeru možemo očekivati naredne godine.

Majkl Berenbaum, američki naučnik, profesor, rabin, pisac i reditelj koji je specijalizovan za proučavanje holokausta zajedno sa uvaženim srpskim rediteljem Gagom Antonijevićem radi na filmu "Dara iz Jasenovca", prvom igranom filmu o ustaškom logoru. Kaže da se priča o holokaustu pripoveda, ne kroz brojeve, već kroz ljudske istorije, a najkrhkije su dečje istorije, čija su stradanja i najveća.

- Deca imaju neograničene mogućnosti. Kako starimo, mogućnosti nam se smanjuju i zato deca sa svojim mogućnostima grade budućnost. Atak na decu je, samim tim, atak na budućnost – kaže Berenbaum za Pink. Film, kako i sam naslov kaže, prikazuje Daru, devojčicu iz Jasenovca.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mnogo je prošlo od Drugog svetskog rata i postojali su mnogi izgovori da se Jasenovac ne obradi na filmu. Ipak, pojavila se hrabrost, namera, a i država je stala iza ovog projekta. Srećan sam jer ćemo ispričati priču koja je jako važna za našu, ali i svetsku istoriju. S druge strane, upravo zbog svega navedenog osećam mnogo odgovornosti – kaže Antonijević. Ističe da će rad sa decom biti izuzetno težak zbog tematike filma, pa će čak najverovatnije morati da budu angažovani i stručnjaci.

Berenbaum ističe da je Jasenovac slabije proučavan od svih logora smrti, da je specifičan po tome što nije bio nemački, već ustaški, i upravo zbog svojih specifičnosti, stručnjaci su se njime manje bavili.

Podseća da konsenzuns oko broja žrtava ne postoji, ali da je svakako važno ispričati priču o tim ljudima, logoru… Antonijević kaže da je najvažnije definisati Jasenovac kao logor smrti, a ne kao vazdušna banja, kako neki žele da ga prikažu.

Foto: TV Pink Printscreen

- U potrazi smo u ovom filmu za definicijom zla, zločina, tragedije koja je zatekla Srbe, Jevreje i Rome pre svega, a u svemu tome se fokusiramo na decu – kaže Antonijević.

Berenbaum ističe da je priznanje zločina za počinioce dobro i važno, jer im omogućuje bolju budućnost. Kaže da su tako Nemci priznali svoje zločine tokom drugog svetskog rata, opredelivši se za demokratiju, ljudska prava…

Film, kako najavljuju gosti, možemo očekivati u bioskopima narednog proleća.

#Jasenovac

#Novo jutro

'