AKTUELNO

Nije želeo da ispoštuje pravila!

Čuvena legenda srpskog glumišta Pavle Vuisić jedini i poslednji put sreo se sa maršalom i doživotnim predsednikom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipom Brozom Titom davne 1969. godine i odbio naredbu da nosi svečano odelo.

Foto: Wikipedia

Nekoliko meseci pre premijere jugoslovenskog filma "Bitka na Neretvi" na Belom dvoru organizovana je posebna projekcija "samo za oči" maršala. Bilo je predviđeno da Tito upozna ekipu koja je radila na filmu. Ovaj poziv se odnosio i na "šofera Jordana", kog je u filmu igrao Pavle Vuisić. Kako je tada bilo reči, dva uniformisana oficira legendarnog glumca pokupila su Vuisića sa splava na Adi i odveli ga pred kapije dvora na Dedinju gde su ga dočekale devojke čiji je zadatak bio da Paju odvedu do garderobe i daju mu lepo, svečano odelo predviđeno za prijem kod Tita.

PROČITAJTE JOŠ: Zatvoren prvi Ilustrofest na Kalemegdanu - Jeleni Seničić nagrada Zadužbine 'Momo Kapor' za najboljeg crtača Ilustrofesta (FOTO)

Foto: Printscreen

Ipak, glumačka legenda je odbio da obuče "pingvinski kostim", već je želeo da u dvor uđe u svojoj "alaskoj uniformi".

Ja ne moram ništa! Možda vi da ga probate, a da se ja vratim na Adu - vikao je glumac dok se probijao do garderobe.

Kako je bila velika galama, njega je čuo i sam maršal. Zaobilazeći svoju pratnju maršal je sam otišao do garderobe i otvorio vrata. Svi su zaćutali.

Druže, jesu li vaši šoferi nosili odela i kravate u ratu? Teraju me da ovo obučem, a svi znaju da sam ja u filmu šofer Jordan - kao iz topa glumac.

Priča kaže da se Tito nasmejao, prišao i zagrlio Pavla Vuisića odvodeći ga u jedno malu, sporednu prostoriju. Niko nije znao šta se unutra dešava. Samo je u jednom trenutku konobar uneo viski. Projekrija je kasnila. Pavle Vuisić nikada nije pričao o događajima od tog dana. Bio je to zvanično njegov jedini susret sa Titom.

Pink.rs

#Josip Broz Tito

#Pavle Vuisić

'